keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Pienen keittiön suunnittelu

Keittiösuunnitelma aiheuttaa mulle vielä varmaan harmaita hiuksia jossain vaiheessa. Aina kun mietin että kyllä se nyt on tässä niin taas alkaa arveluttamaan jos jotain parempaa sittenkin vielä keksisi. Tila on NIIN pieni ja siihen pitäisi saada NIIN paljon juttuja että ei vaan ole mahdollista. Toiveista joutuu siis karsimaan ja se on vaikeaa kun ruoanlaitto on meille kumminkin edelleenkin ainakin jollain tasolla harrastus vaikka lasten myötä hieman hiipunut sellainen (siitä on tullut liian arkista ollakseen harrastus).


Olen selannut kuvia toisensa perään mitä ihanammista keittiöistä, eikä mikään mihin silmä tarttuu ole niin pieni kuin mitä se meillä ihan pakosta tulee olemaan. Suoraa vinkkiä on siis hankala saada. Jos kaikki jutut saisi yhteen riviin elämä helpottuisi hieman, mutta sekään ei ole mahdollista vaan L siitä on tehtävä. On se sentään parempi kuin nykyinen mini U. Käytiin kolmessa eri keittiöliikkeessä kuulemassa ehdotuksia, mutta mikään ei tarjonnut oikeastaan mitään uutta meidän omiin aiempiin mietteisiin. Hinnat vaan olivat moninkertaiset siihen mitä se Ikeassa maksaa. Alunperin ajateltiin että koska keittiö on niin pieni, niin se on ihan sama mitä se kustantaa jos sillä siitä pienestä tilasta saadaan täydellinen. Sellaista ehdotusta ei kuitenkaan mistään tullut mikä olisi vienyt jalat alta upeudellaan joten koetaan että turha siitä on maksaakaan.


On myös toinen käytännön asia joka meidät ohjaa Ikeaan. Keittiö on purettava kokonaan pois, samoin kuin sen seinät ja rakennettava ne uudelleen (ohuempina) ennenkuin se voidaan tarkasti mitata varmana siitä että mitään yllätyksiä ei tuossa vaiheessa tule eteen. Siinä vaiheessa uudella keittiöllä on jo kiire ja sen saa tarpeeksi nopeasti vain Ikeasta.

Tykkään liitutauluseinistä, mutta liika on liikaa...

Kotivinkki 10/12 listasi asioita joita pitää ottaa huomioon pientä keittiötä suunnitellessa (tässä osittain ja muokattuna):
- A-luokan kodinkoneet
- Astianpesukone (kuluttaa kolme kertaa vähemmän vettä kuin käsinpesu, mutta eipä meillä kyllä enää osattaisi käsitiskiin muutenkaan siirtyä)
- Uuni ja mikro sopivalle korkeudelle, ihanne 900mm
- Koneiden ympärille laskutilaa. Keittotason molemminpuolin vähintään 400mm, sivulla vähintään 400mm
- Yhtenäistä työskentelytilaa vähintään 1200mm
- Induktiokeittotaso kuluttaa 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin keraaminen keittoalue vastuksilla.
- Riittävät jätteiden lajittelutilat
- Liesi ja vesipiste samalle seinälle tai kulmittain ja jätä niiden väliin vähintään 400-1000mm työtilaa

Kiinnostavan opuksen: "Inspiroivat unelmien keittiöt (2011) löysin eilen
Akateemisen alelaarista n.8 eurolla


Bad&Kök guiden 2/12 kehoittaa huomioimaan nämä (taas osittain poimittuna):
- Satsaa valaistukseen, käytä mielellään ammattilaista suunnittelussa. Hyvä valaistus on kaiken A ja O.
- Muista sähköpistokkeet, lisää niitä paljon
- Soft close kaapinovet, kaikki poistettu melu on hyvästä
- Poista kaikki turha, ja ajattele yksinkertaisesti. Saat selkeämmän sekä isomman vaikutelman.
- Valitse ektrasyvät keittiönkaapit (ei onnistu meillä)
- Mieti viihtyisyyttä ja käytännöllisyyttä esim. näkeekö keittiöstä lasten leikkipaikalle tai pääovelle


Helpottaa kun asiat listaa näin. Kyllä meiltä kaikki muu tulee sieltä löytymään paitsi 1200mm yhtenäistä työskentelytilaa (eikä sekään jää kuin 10-20 sentistä vajaaksi). Se mun pelkäämä kaappitilan puutekaan ei tunnu enää ongelmalta, eihän sitä edes mainita, hah! No, tosiasiassa olen ihan tyytyväinen tämän hetken suunnitelmaan. Se on valoisa, avara ja siitä löytyy melkein kaikki tarvittava. Mutta fakta on että nykyiset keittiökaappien sisällöt eivät tule uusiin kaappeihin mahtumaan. Halutaan nimittäin jättää toinen seinä ilman seinäkaappeja, sen kaappitilan kustannuksella mutta tilantunteen voitolla. Onko se ihan typerää vai ei - se tullaan näkemään kunhan yritetään tavaramme sisään tunkea...


Jos on kiinnostusta niin voin noita meidän alustavia suunnitelmiakin vilauttaa? Vai odotatteko kunnes lopullinen versio on saatavilla? :)

11 kommenttia:

 1. Mä näkisin mielelläni teidän suunnitelmanne nyt heti. Mulla nuo keittiöremppahaaveet ovat jyllänneet jo neljä vuotta. Kolme vuotta sitten meillä oli neljä eri tarjousta ja oltiin tosi lähellä tilata keittiö, mutta ei sit kuitenkaan, vieläkään.

  Ikean keittiö kiinnostaa kovasti, sellainen meillä on nytkin, tosin en ole itse valinnut ja suunnitellut sitä ja se vain ei toimi. Lisäksi haluaisin uuden jpk:n ja uunin ja (induktio)lieden. Ja liesituulettimen! Ja tilaa. Paljon tilaa. Meille suunniteltiin silloin kolme vuotta sitten U:n muotoista keittiötä ja ehkä edelleen haluaisin sellaisen. Ruokapöytähän meillä nyt on sekä keittiössä, että olkkarissa, mutta kai me yhdelläkin pärjättäis...

  Long story short, näkisin mielelläni mitä olette suunnitelleet ;o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai tekin ootte jo niin pitkällä olleet? Se viimeisen askeleen ottaminen on vaikeaa kun ne maksaa niin paljon eikä silti voi olla varma onko se täydellinen ennenkuin se on paikallaan... Meillä on se "kiva" tilanne, että vaihtoehtoja ei ole. Uusi keittiö on saatava, vanhan kanssa ei voi elää!

   Mua niin kadehdituttaa jos on mahdolista rakentaa keittiöön tilaa... Ja vielä kaksi ruokapöydän paikkaa. Ei siis että tarvittais kahta, mutta se että on paikat antaa mahdollisuudet niin moneen muuhun toimintaan. U on ihan hyvä jos on sitä tilaa. Tosin itse ehkä pitäisin tällä hetkellä sitä viimeisenä vaihtoehtona vaikka tilaa olisikin. Kahdesta suorasta linjasta, tai vaikka ällästäkin saa niin paljon avaramman eikä tarvitse pelata noiden typerien kulmakaappien kanssa. Teillä on ihana (ja vaikea) tilanne kun mahdollisuuksia on niin paljon sitten kun homaan taas tosissan ryhdytte! =)

   All right, kuvia seuraa piakkoin!

   Poista
 2. Toki suunnitelmien näkeminen kiinnostaa! :) Meillä on Ikea -keittiö ja ihan hyvin on pelannut nyt 1,5 vuotta. Meillä on Ikeasta kaikki muu paitsi välitilan laatat, hana, mikro, liesituuletin ja pöytätaso. Eli kodinkoneet on myös sieltä. Otettiin muuten sieltä sokkeliin kaksi sokkelilaatikkoa. Ne on toisaalta ihan käteviä säilyttää kaikkea pientä tavaraa, jota tarvitsee harvoin. Toisaalta en tykkää, kun ne osaltaan "rikkoo" sokkelin (vaikka vedin on näkymättömissä), sillä laatikko on tietenkin oma palansa sokkelia.

  Keittiön suunnittelu oli muuten kivaa! Meilläkin rajotteita oli, sillä haluttiin pitää meiän iso keittiö avarana ja haluttiin jättää tilaa, jotta ruokapöydän voi tarvittaessa levittää. Ennen keittiö oli I -mallinen, mutta tehtiin siitä L -mallinen. Jätettiin myös yhdeltä (lyhyeltä) seinältä yläkaapit pois ja laitettiin siihen vain yksi syvyyssuunnassa kapea avohylly. Siinä on kiva pitää yrttejä, kynttilöitä, viinipulloja tms :D

  Ja btw, meillä oli Ikeasta valittu "heti varastosta" -merkillä merkatut kaapinovet. Silti osaa ovista saatiin odottaa monta viikkoa... Suurin osa ja rungot saatiin toki heti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletteko olleet tyytyväisiä kodinkoneisiin? Mekin on niitä mietitty, kun ovat niin hyvissä hinnoissa. Sinne on nyt vielä elokuussa (osa tammikuussa) tulossa kokonaan uudet koneet joissa on kaikki tän hetken herkut, joten kiinnostaa entistä enemmän :)
   Sokkelilaatikko on yks syy mikä käänsi meidät Ikeaan. Ensin en tajunnut että sieltäkin niitä saa, mutta sitten kun tajusin, niin hintaero 35eur(ikea) vs.198eur(muu) tuntui aika kovalta. Tuo ei tietty ole mitään koko keittiön hintamittakaavassa, mutta se sai vertaamaan kaikkia muitakin "täsmälleen samoja" osia... Meille ei edes mahdu kuin yksi sokkkelilaatikko uunin alle, kaikki muut alakaapit on joko kulmaa, tiskikaappia, pesukonetta tai liian kapeaa laatikostoa.

   Keittiön suunnittelu olisi kivaa jos siihen saisi vähän enemmän joustoa. 230cm mittaiset seinät tekee siitä himpun verran liian haastavan kaikkien toiveiden kanssa ja alkaa turhauttaa. Tosin aina kun keksii sen uuden huippuidean (joka seuraavana päivänä tyrmätään) niin tuntuuhan se hyvältä :D

   Meiltä jää kyllä kaikki nuo teille tulleet herkut pois. Siis ihan vaan jo avohylly jossa voi pitää mitä milloinkin huvittaa kuulostaa mun korviin ihanalta luksukselta :)

   Joo, ollaan me tiedostettu että ei tuoltakaan kaikkea varmasti heti saa vaikka niin luvataankin. Mut jos rungot tulis niin olis jo tosi hyvä. Voihan sitä keittiötä ilman oviakin käyttää...

   Poista
  2. Meillä on muuten sokkelilaatikko tiskikaapin alla :D Ne on kyllä pieniä, mutta niihin voi säilöä kaikkea harvemmin tarvittavaa. Meillä taitaa löytyä piparimuotteja, servettejä tms..

   Kodinkoneet on olleet ihan hyvät. Uuni on ihan basic -mallia ja voisi kyllä paistaa tasaisemmin. Induktioliesi, astianpesukone, jääkaappi ja pakastinkaappi ovat olleet hintansa arvoisia. Kylmälaitteethan Ikeall valmisti ainakin 1,5 vuotta sitten Whirlpool ja muut Electrolux. Anoppilassa on täsmälleen sama astianpesukone suoraan Electroluxilta ja maksoivat siitä ei-integroituna huomattavasti enemmän kuin me integroituna :D

   Jääkaapin ja pakastimen olisi muualta saanut halvemmallakin, mutta silti päädyttiin Ikeaan ulkonäon ja käytettävyyden vuoksi :)

   Poista
  3. No just tuommoiselle sälälle tarttis jonkun kivan paikan jonne ne voi sitten vuodeksi unohtaa ennen seuraavaa sesonkia ;D Ai sen saa tiskialtaankin alle? Mun mielestä tuo ohjelma ei mun antanut siihen sellaista laittaa. Pitää katsoa uudestaan.

   Jääkaappi meille tulee muualta, kun Ikeassa ei side-by-sidea ole, samoin liesituuletin, mutta muuten varmaan luotetaan noihin mitä tuolta saa.

   Poista
 3. Kiinnostaa suunnitelmat ja kiva sitten myöhemmin nähdä, miten ne muuttuivat ja mihin ratkaisuun päädyitte! Tiedän tuon tunteen, kun suunnitelmaa vääntelee ja kääntelee eikä mikään tunnu olevan THE suunnitelma. Mutta kyllä se siitä lutviutuu, meilläkin auttoi, kun kävi läpi useampia ihan erilaisiakin vaihtoehtoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin sullekin joskus kommentoida että meilläkin on suunnitelma valmis..? ;D Niin se olikin mutta taitaa ratkaisu elää siihen asti kun osat on lopulta tosiaankin tilattu. No, ehkäpä täältä vaikka tulee se viimeinen ratkaisija kunhan kuvat esitän :)

   Poista
 4. Olisi ihanaa nähdä suunnitelma!

  VastaaPoista