torstai 5. heinäkuuta 2012

Keittiösuunnitelmia

Tässä niitä nyt sitten olisi. Meidän mietintöjä tulevan keittiön suhteen.

Ensiksi pohja.

Tässä on nähtävissä suurinpiirtein ehdottomat maksimimitat mitä keittiöön voi käyttää.
- A seinän nykyinen pituus (keittiön osuus) on 2270 ja sen EHKÄ voisi saada 2380 milliseksi.
- Tuo nimetön väliseinä ei ole kantava mutta sitä ei haluta tuoda pidemmälle olohuoneeseen, koska sitten ruokapöytää ei saa levitettyä ja tunnelma ehkä muutenkin menee tukkoon. Sen pituus olisi maksimissaan n.2100-2300
-B seinällä oleva ovi vie kodinhoitohuoneeseen ja kylppäriin.
-D ei ole seinä vaan ruokailutila, mutta enpä saanut sitä tuolla Ikea ohjelmalla piirrettyä. Tärkeintä on huomioida keittiön puolella olevan seinän pituus (tai lyhyys)
Koko asunnon pohjapiirros on nähtävissä tuolta blogin yläpalkista jos sitä haluaa mielen virkistykseksi ja hahmotuksen helpotukseksi vilkuilla.1. 120cmx60cm kulmakaappi le mans systeemillä
2. 60cm allaskaappi roskien lajittelulla
3. 60cm astianpesukone
4. 50cm laatikosto / ulosvetokaappi
7. 30cm laatikosto / ulosvetokaappi
8. 60cm hella+uuni
5+6 side-by-side jääkaappipakastin (leveys siis kapeampi kuin tässä, mutta syvyys taas enemmän.

Laatikostot nro 4&7 ovat niitä joiden leveys elää sen mukaan minkäkokoinen pohja tuolle keittiölle oikeasti saadaan rakennettua. Toivottavasti levenevät tästä, mutta voi olla että kapenevatkin.

Tässä olisi meidän tämän hetken ykkössuosikki


Alakaapit eleetön valkoinen Årsta. Niissä urat yläreunassa, ei vetimiä.
Yläkaapit Rubrik valkoinen karkaistu lasi (elokuussa on tulossa lisäksi uusi malli jota pitää verrata nykyisin tarjolla olevaan alumiinireunaiseen), josta ei varsinaisesti näy läpi.
Astianpesukone integroitu
Uunin alla peltilokeron lisäksi sokkelilaatikko
Kuvasta poiketen myös allas olisi musta (ei saa Ikeasta)
Liesituuletin on hankittava muualta, koska meillä on huippuimuri (plääh)
Induktioliesi
Pyrolyysitoiminnolla varustettu kiertoilmauuni

Yläkaapien välinen rako olisi 12-15cm. Ajatuksena se tuntuu musta kivalta, ja näyttää kuvassa ilmavalta. Onko se todellisuudessa hyvä vai huono..?
Seinä olisi vaaleampi kuin tässä.
Välitila lasia. Kirkasta vai maitolasia - vielä pitää arpoa.

Tässä on kaksi isoa miinusta:
- yläkaappitilaa on todella niukanlaisesti
- tähän ei saa integroitua mikroaaltouunia
Onko kellään kokemusa niistä yhdistelmäuuneista? Ovatko ne uunin käytössä ihan leluja - siis ovatko ennemmin suunnattuja niille jotka tekevät suurimman osan toiminnoista mikrossa ja uuni vain satunnaisessa käytössä..? Meillä tehdään paljon ruokaa uunissa, mutta harvemmin mitään tosi isoa. Esimerkiksi joulukinkkua meillä ei ole eikä tule (tämän kaikki myyjät muistaa mainita ongelmaksi)

Sitten näitä vaihtoehtoja

Mikrokaappi väkisin mukaan. Suurin ongelma siinä, ettei mikron yläpuolella olevaan kaappiin saa tuota lasiovea. Siihen siis pitäisi ottaa joko sama Årsta kuin alakaapeissa tai jättää kokonaan ilman ovea?


Yksi vaakakaappi ilman ovea ja sinne hyllylle ihan tavallinen mikro
Nykyisessä keittiössä, kuten edellisessäkin, tässä muodostuu ongelmaksi kaikenlaisen sälän kerääntyminen mikron alle, päälle ja sivuille. Tässä näköjään kokeilin myös erilaisia kahvoja sekä oikeanpuoleista alakaappia. Ja yläkaapit yhdessä, väljä tila kaappien päällä.

Jollain tapaa houkuttelee myös tämä turkoosi lasi...
Tähän kokeilin kokonaista laatikostoa oikeaan alareunaan, mutta taidan tykätä siitä että ovet ovat ehjät ja laatikot siellä sisällä niin yleisilme on mahdollisimman tasainen, eleetön ja selkeä.
Jotain tuommoista liikuteltavaa baarikärryä/tasoa sinne voisi harkita kunhan on kaikki muu paikallaan.


Jos hylätään vaakaovet ja ajatellaan perinteisemmin niin tässä 92cm korkeat yläkaapit.
Säilytystila toki lisääntyy ja mikrolla on järkevä paikka. Mutta ulkonäkö kärsii. Ihan hyvä tässä kuvassa näinkin, mutta näihin ei saa lasiovia. (60cm leveisiin saa, mutta ei 50cm eikä mikrokaappiin).  


Tässä on kokeilu jääkaapin kanssa.
Laskutila ja toimintatila jää tosi minimaaliseksi. 
Astianpesukone on vain 40-45cm, eikä sitä saa silloin valkoisella kalustelevyllä vaan olisi teräksenharmaa.
Tarvitaan muutenkin enemmän tilaa sekä pakastimeen että jääkaappiin.
Puutaso ei tässä vaiheessa tunnu omalta, vaikka aiemmin olen sellaisesta aina haaveillut.
EDIT tää taso ei siis ole harkinnassa, on vaan jäänyt jostain tähän kummittelemaan kuten alempaankin kuvaan.


Tässä vielä täydet seinäkaapit
Tätä ulointa reunaa ei varmaan jokatapauksessa voisi kaapittaa, koska se on sivusta vähän hassun näköinen. Siihen ei siis tule seinää vaan on avoin.
Silloin tässä ei tulisi mitään lisää aiempiin kuin yksi seinäkaappi + kulmakaappi. Kulmakaappi itsessään on minusta ylhäällä hankala, joten tämän minimaalisen lisäyksen vuoksi en tälle ratkaisulle lämpene.


Kaikissa kuvissa ovet ovat siis valkoisia, vaikka kuvat muuta väittävätkin. Poikkeuksena yhden kuvan turkoosit ovet.
Pöytälevy ruskeanmustaa laminaattia (näyttää ihan mustalta)
Seinät joko sävytetään harmaiksi tai jätetään valkoisiksi.
Lattia on joko vaaleanharmaa tai valkoinen.

Mitä ajatuksia?
Onko joku ratkaisu mielestäsi ehdoton EI (kokemuksen tai huhupuheen tai ulkonäön puolesta)?
Uusia ideoita?

17 kommenttia:

 1. Kaikki suunnitelmat vaikuttaa varsin hyviltä!

  Oma suosikki noista kuvista on toi missä yläkaapit on noita 92cm tavallisia kaappeja(toinen seinusta vaan). Mun silmään kaikkein yhtenäisin ilme ja mikron saa kivasti integroitua. Kaivattua kaappitilaakin siinä olisi enempi. Sitten mietin noita harmaan ja ruskean sekoittamisia, itse en osaa sitä yhdistelmää nähdä mutta varmaan se on sitten hyvä kun sen näkee jollakin valmiina jossakin! Joku jo aiemmissa kommenteissa niistä sokkelilaatikoista sanoikin, että yhtenäinen ilme kärsii. Ja niin se tekeekin, mutta teille kaikki säilytystila on varmasti tarpeeen.

  Nää kaikki vaikuttaaa siis ihan suunnitelmilta, jotka toteutuessaan on huippuja ja toimivia :) Paljon olette miettiny asioita ja monenlaisia yhdistelmiä... Kun se ihan lopullinen päätös tulee niin voi ihanuus ja helpotuksen tunne. Me vatkattiin näitä vaihtoehtoja ihan viimeseen iltaan asti kun seuraavana aamuna lähti remppamies laatikoita noutamaan... Että tuttujuttu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öö, mikä ruskean ja harmaan yhdistäminen..? Lattia on siis harmaa ja taso musta (sen nimi vaan on ruskeanmusta, mutta mun silmiin ei näytä ruskealta vaan "pehmeän mustalta"). Noissa joissain kuvissa on ruskea taso, mutta Ikeassa käydessä se oli ihan eri värinen niissä mallikeittiöissä - sellainen haaleanharmaanrusehtava. Anyways, harmaata selkeästi mukana. Sit jos miettis noita ovia tosissaan, niin sitten palaa varmaan korkeakiiltoinenkin mukaan kuvaan. Jotenkin siinä on muuten liikaa mattaa...

   Yhtenäinen ilme olis 92:ssa mutta kun mun mielestä siinä sais olla "sitä jotain" myös. Että ei ihan sitä tavallista eikä helpointa tai mitä on kaikilla. Jos sen vaan saa toimimaan. Mut en tiiä saako. Jotenkin nyt tuntuu että teki mitä vaan niin jotain siinä ihan valmiissakin jää harmittamaan. Mut kiva että sulla riittää luottamusta ;)

   Poista
  2. Heh...Joo siis tuossahan sulla ihan selkeesti lukee että näyttää mustalta se taso :) Luin nopeesti ja katoin kuvaa, sen takia irvistys :) Mutta musta onkin sitten ihan eri jutska, as juu nou! Kävin muuten tänään istumassa sellaseen Eamesin DSW: n tuoliin ja olin kyllä pikkasen pettyny... Liian muovinen on.

   Poista
  3. Taisin lisätä sen tekstin jälkikäteen... ;)

   Ai ei ollut hyvä? Sitä muovisuutta mä just oon pelännyt. Sama juttu noiden Mastersien kanssa. Pitää käydä itsekin istumassa ja siirtyä sitten puutuoleja tutkimaan näissä etsinnöissä!

   Poista
 2. Ainii... Me saatiin kaikki osat Ikeasta kerralla yhtä jääkaapin saranaa lukuunottamatta. Ja sekin löytyi lopulta Espoon Ikeasta :) Toivotaan että teilläkin olisi hyvä tuuri!

  VastaaPoista
 3. Meidän keittiöselvityksessä kävi ilmi, että mikron integoinnista ei kannata maksaa. Sen sanoivat suoraan 3/4 keittiösuunnittelijasta, yhdellä oli ilmeisesti kovempi sopimus koneiden myynnistä, kun oli myydä sen integroidun mikron väkisin.

  Meillä on nyt puutaso keittiössä ja haaveilen siitä eroon pääsemisestä. Ottaisin mielelläni mustan tai tummanharmaan kivitason, mutta sama laminaattina kelpaisi myös erinomaisesti.

  Minä suhtaudun (kaappitilan lisätoivossa) yläkulmakaappeihin myönteisemmin, mulla on ihan hyvä kokemuksia yläkulmakaapeista ja oliskohan niihinkin on saatavilla jonkinlaisia käyttöähelpottavia ratkaisuja (kuten leMans). Tsemppii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Integroiduissa mikroissa on tosiaan ihan järkyt hinnat. Mut se miten se asettuu sinne hyllyyn ja poistaa sälän säilönnän mahdollisuuden on iso plussa, hinnasta huolimatta. Me oltais yhdestä firmasta saatu sellainen nyt kaupanpäälle, mutta ei se sentään niin arvokas ollut että ois kompensoinut loppukeittiön ;)

   Ootko sä kyllästynyt puutasoon sen ulkonäön vai hoitamisen takia? Mutta ymmärrän miksi musta kiinnostaa, sitähän mekin etsitään!

   Mun kokemuksella kulmakaappeihin kerääntyy nurkkaan vaan kaikki sellainen kama josta yllättyy kun siihen parin vuoden päästä törmää. Mieluummin hävitän nyt kaiken sellaisen sälän ja pidän vaan oikeasti tarpeelliset sitten vähän pienemmissä tiloissa :) Sellaisen hyrrän niihin ainakin saa, mutta senkin taakse olen onnistunut tavaraa jemmaamaan (alakaapeissa)...

   Poista
 4. Mä tykkään tuosta ekasta kuvasta eniten. Se on mielestäni selkeän yksinkertainen ja sisustuksessa yksinkertainen on parasta (mun mielestä). Mitä jos mikron laittaisi ihan vaan kaapin sisään? En tosin tiedä vaatiiko se jotain tuuletusaukkoja vai voiko vain törkätä kaapin sisään.

  Lasiovia välttäisin jos niistä näkyy yhtään läpi. Mutta nämähän on niitä makuasioita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että ykköskuva saa kannatusta :) Mä en aina ole ollut yksinkertaisimman kannattaja, mutta nyt se tuntuu aika ehdottomalta. Jotenkin tullut kauhea tavaranpaljouden ja liikojen yksityiskohtien ähky. Se oliskin hyvä jos mikron saisi jemmattua tuonne sisään. Ovihan olisi auki sitä käytettäessä, joten tuskin se tuuletuskaan olisi ongelma..? Pitää mitata menisikö nykyinen mikro sisään niin että ovi mahtuu vielä kunnolla kiinni.

   En mäkään tykkään jos ovista näkyy läpi ja nämä oli mun mielestä Ikeassa käydessä melkoisen läpinäkymättömät siellä niiden valoissa. En ole ihan varma näkyikö heikot hahmot, mutta mietin että jos sisäpuolelle liimaa vaikka valkoista dc-fixiä niin sillähän siitäkin pääsee :) Lasi kiinnostaa sekä materiaalina että sen kiillon takia. Saataisiin kiiltoa ilman korkeakiiltopinnoitteita (joka on aiemmin todettu jo ehkä liian suosituksi vaihtoehdoksi).

   Poista
 5. Nuo vaakakaapit saa minusta keittiön näyttämään isommalta, leveämmältä. Tykkään! :) Pienet säilytystilat saa karsimaan kaiken turhan sälän, työ/laskutason puute olisi minusta suurempi murhe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hienoa, mulla oli niistä sama fiilis, eli että nuo vaakakaapit ikäänkuin vähän kasvattaisi tuota tilaa :)
   Laskutasoa on mun makuun edelleen liian vähän, mutta sille ei oikein voi mitään. Ruokapöytä on kumminkin tuossa ihan hollilla joten pitää sitten hyödyntää sitä jos on tarvis! Ellei sitten tuohon tyhjälle seinälle saisi viritettyä jonkun klaffipöytäsysteemin lisätasoksi..?

   Poista
 6. Huh huh, tuntuu etten millään löydä aikaa mihinkään kommentoinnille.
  Mulla on jo pitkään ollut tarkoituksena kommentoida Tätä päivää-blogin uusia postauksia ja tänään kävin fiilistelemässä Unta pliiiiis-postausta, kun on jotenkin samoja ajatuksia ilmassa.

  Nytkin kiireellä oon täällä kommentoimassa. On vaan IHAN PAKKO päästä kertomaan oma mielipide. Oon vaan nopeesti selaillut muiden kommentit, joten anteeksi jos toistan jotain.

  Mutta siis.. Noissa kaikissa on hieman samaa fiilistä kuin meidän uudessa keittiössä, joten tykkään paljon :) Erojakin löytyy esim. meillä alakaapeissa vetimet, mutta silti fiilis jotenkin sama.

  Ehdoton suosikki ulkonäkösyistä on ensimmäinen. Aluksi mietin onko ärsyttävää kun joutuu pyyhkimään pölyjä noiden yläkaappien päältä. Sitten mietin, että tuskin se sen inhottavampaa on kuin pölyjenpyyhkiminen muutenkaan :D

  Pidän myös tuosta neloskuvasta säilytystilan takia ja muutenkin on mun mielestä hyvännäköinen. Mun silmää miellyttäs enemmän jos mikro ois jommassakummassa laidassa.

  Integroidut mikrot ovat reippaasti kalliimpia kuin normit, mutta mun mielestä ne näyttää myös paljon paremmalta. Jotenkin yhtenäistää ilmettä - ainakin meidän pikkiriikkisessä keittiössä. Tykkään paljon myös meidän kiiltävistä ovista. Ne tuo paljon kaivattua valoisuutta ja tilantuntua keittiöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkuva kitinä ja huonot unet vie omat voimat niin tehokkaasti että en sulta odota yhtään mitään! Voimia vaan kovasti toivottelen ♥

   Mä huomasin jossain vaiheessa, että täähän onkin aikalailla samantyyppinen kuin teillä. Mut tätähän ne (kauniit) keittiöt nyt on ;)

   Pölyjen pyyhintä kävi mullakin mielessä, se kun ei kuulu suosikkihommiin (ihan kuin mikään siivoukseen liittyvä). Mutta ehkä ennemminkin on hyvä että siinä on avointa tilaa joka tulee oikeasti pyyhittyä, kun noita kaappeja tulee siivottua niin harvoin. Mä näin jossain Ikean kuvastossa kivan kuvan jossa oli juuri tuollainen hyvin matala hylly (siinä oli tosiaan hylly kaapin alla, ei kahden kaapin väli) johon oli aseteltu matalia kulhoja, mukeja yms ja se oli musta tosi kivan näköinen. Meilläkin on jotain noita pieniä astioita joiten haluaisin olevan enemmän esillä kun pidän niiden muotoilua kauniina. Avohyllyjä tuohon ei kuitenkaan enempää saa, ellei sitten tuohon lyhyelle seinälle, joten tuolla tavalla saisi vähän :)

   Neloskuvan mikron laitoin tuohon keskelle, koska noin kaapit osuvat kohdakkain alakaappien kanssa. Oikeassa reunassa kun on 50cm eikä siihen saa mikroa ja vasemmassa reunassa taas ajattelin käytön olevan hankalaa alakulman aiheuttaman kurottelun vuoksi. Se on nyt sitten makuasia haluaako saumat kohdakkain vai mikron reunaan :)

   Kiiltävät ovet tuo tosiaan sitä tilantuntua ja sitä mäkin tuonne haluan. Siksi nyt miellyttäisi tuo lasi noihin yläkaappeihin, mutta jos päädytään perusmalliin yläosassa, niin sitten varmaan korkeakiilto-ovet. Silloin tosin sitten otettava vetimetkin - Ikeassa ei noita uraovia ole kuin mattavalkoisena. Sit ollaankin samassa ratkaisussa kuin te ;) Kompromisseja, kompromisseja...

   Poista
 7. Ykkönen tai kolmonen olisivat näistä mun suosikit! En tiedä, tekisikö kuitenkin nuo kolmosen yhtenäiset kaapistot tilasta jotenkin ilmavamman ja yhteneväisemmän oloisen kuin nuo erilliset? Ja tuota pölyjen pyyhintää mietin vähän mäkin, etenkin, jos tuolla kaappien välisellä raolla ei ole varsinaista funktiota...Mutta hyviltä vaikuttivat kaikki suunnitelmat ja hyvin olette saanut ratkaistua pienen tilan dilemman näillä suunnitelmilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välitilalla olisi se funktio että siihen saisi kaikki KIVAT kupit ja kipot ja lasit näkyviin sekä helposti saataville. Jos se tila tulee hyllyjen päälle, niin silloin se tod.näk. pitäisi laittaa levyn taakse piiloon, koska katonrajaan en taas osaa sellaisia pieniä esineitä sijoittaa. Hyllyjen päällä musta näyttää kivoilta maljakot, purnukat yms, mutta sellaisia esiteltäviä meillä ei juuri ole, eikä tarvetta hankkiakaan. Mut en tiiä, molemmat vaihtoehdot miellyttää muakin. Varmaankin sitä arvotaan vielä siinä vaiheessa kun pitää ensimmäinen kaappi ruuvata seinään ;D

   Poista
 8. Mun makuun tyylikkäin oli se vaihtoehto, jossa yläkaapit on vaakatasossa kiinni toisissaan.. En tiedä, mimmoisia vaakaovia Ikeassa on, mutta Puustellilta saa ainakin vaakasuuntaisia yläkaapin ovia, jotka ponnahtavat ylöspäin näppärästi (eli kaksikerroksisessa yläkaapissa ovi näyttää ulospäin kahdelta, mutta todellisuudessa onkin vain yksi).. Ensimmäisen vaihtoehdon suhteen mietityttää, että kerääntyykö sitten tuohon kaappien väliseen rakoon kaikki tavarat, jotka ovat ennen kerääntyneet siihen mikron viereen..? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpäs katsoa vielä se Puustellikin. Vaikka ei me kyllä varmaan enää mitään uutta tarjousta lähdetä kyselemään vaan mennään näillä Ikean vaihtoehdoilla. Ellei sitten ole jotenkin tosi nerokas :) Kuulostaa kyllä kivalta.
   Kaikilla noilla tasoilla on toki juurikin tuo vaara että sitä rumaa sälää alkaa siihen kertymään. Hyvä pointti.

   Poista