keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Laitetaanko aivoriihi pystyyn? Eteiskaappipulma.Ajattelin loman alussa että loman aikana saadaan vähintäänkin eteinen kuntoon. Ei siitä periaatteessa paljon puutu. Vaan kun sitä täydellistä ratkaisua ei nyt tunnu löytyvän, ei millään. 

Eteisessä oli alunperin ikäänkuin tuulikaappi erotettuna tuosta alalaatikon reunasta alkaen. Kaivattiin avaruutta ja vedettiin siitä seinä kokonaan alas. Ihan niin helppoa se homma ei ollut kuin kuviteltiin, kun entisen ovenkamanan yläreunassa kulkivat vesijohtoputket 25cm katosta alaspäin. Putkari sai niitä nostettua melkoisen hyvin, mutta ihan kokonaan katon sisään niitä ei saanut ja tuollainen viisi senttiä korkea kotelo putkille oli edelleen tehtävä. Pitkällä seinällä on myös toinen kotelo putkien mutkaa varten. TÄÄLLÄ näkyy kuvia alkuperäisestä, sekä pohdinnat PAX-kaappien käyttämisestä, jotka sittemmin hylättiin mahdottomina.

Laatikkoa kansi kiinni katsellessa voisi kuvitella että meillä on eteisessä hyvinkin säilytystilaa, vaan kun kannen avaa huomaa, ettei boksiin mahdu yhtään mitään muuta kuin kodin tekniikka jota ei voi mihinkään muualle siirtää. Tämän hetken eteisen säilytystila on siis ainoastaan nuo yläkaapit laatikon yläpuolella.


Yläkaappeihin päädyttiin avaruuden säilyttämiseksi, ja tuosta ilmeestä tykkäänkin tosi paljon. Kaappien alla on wave-naulakot, joita ei normaalisti tavarapaljouden alta huomaa. Tällä kertaa otin siis kuvat yhden ainutta tavaraa pois siirtämättä, tämä on todellisuus. TÄÄLTÄ löytyy kuvat naulakoista siistimpänä versiona ;)

Eteinen on toiminut oikein hyvin nyt kesällä, vaan mites kun syksy koittaa. Varmaan huomaatte kaksi perustavanlaatuista puutetta: vaatekaappi/tanko/naulakko aikuisten päällystakeille sekä kenkien säilytys. Lasten kenkiä on jemmassa rappusten alla olevassa valkoisessa penkissä, mutta paljon sinne ei mahdu. Eikä käyttökenkiä oikeasti tule sinne asti ikinä laitettua. Eteisen kulkuväylä laatikon ja seinän välissä on 97cm, eli laittaapa siihen mitä tahansa; kenkätelineen tai vaatekaapin, tulee siitä ihan hirmuisen ahdas. Syvyydeltään ainut mahdollisuus olisi varmaankin esim. Ikean kenkäkaapit, mutta niihin ei kyllä meidän koko perheen jalkineet mahdu millään. Ja ne takit jäisivät edelleen pihalle.

Olen miettinyt näitä vaihtoehtoja vaatekaapin suhteen:
Yläkaapit pois ja jonkinlainen kaappiviritelmä liukuovien alakaapin ympärille, peittäen sen. Ongelmia: liukuovia ei saa kiinnitettyä kattoon siellä kulkevan vesiputkien ja kotelon vuoksi. Keskelle kaappia ei saa tukiseinää, koska alalaatikon kansi on saatava tarvittaessa auki / avonaisena sinne koloihin tippuu tavaraa vaikeasti takaisin poimittavaksi.

Ikean Konsmo-vaatekaappi olisi tosi kiva, vaan jos sen tuohon pitkälle seinälle lykkää niin käytävä kapenee 47 senttiin. Yritäpä siinä sitten pukea kahta rimpuilevaa uhmailijaa... Samaan kohtaan olen mallaillut mielessäni myös Ikean Stolmeneita, mutta sama käytävän kapenemisongelma siinäkin on kun rekki on täytettynä takeilla.

Jonkun pienen matalan vaatekaapin voisi saada ängettyä rappusten alle tuon Mategotin-naulakon tilalle (korkeus alle 170cm), mutta mistä sellaisen kaapin löytää ja minkälainen olisi ihan oikeasti hyvä ja komia?

Kapean korkean vaatekaapin voisi laittaa laatikon ja yläkaappien jatkeeksi, mutta siinä tulee sitten syvyys ongelmaksi, miten sen saa näyttämään hyvältä ilman että vaikutelma on vain "pakonsanelema ratkaisu". Yläkaapit ovat 40cm syvät, alalaatikko 63cm.


Tänään todettin että molempien ihanne ratkaisu olisi ulko-oven siirto. Vanhalta paikaltaan ovi umpeen ja uusi ovi tuon kapean ikkunan tilalle rappusten juureen. Sitten tuosta koko nykyisestä eteisestä voisi tehdä toimivan vaatehuoneen! Vaan budjetti on nyt hyvinkin tiukka ja jos ei jostain taivaalta ala tuhatlappusia tippumaan, niin se suunnitelma ei ole realistinen pitkään aikaan. Ainakin ensi talvi olisi sinniteltävä jotenkin muutoin. Kertokaas te mitä tekisitte? Mihin aikuisten takit ja mihin kengät, niin että ei olla ihan ahdistuksissa tai koko ajan kompastumassa johonkin? Help :)

edit: yläkaappien takana näkyvä juttu on siis vielä sähkökaappi, joka on ja pysyy paikallaan.

26 kommenttia:

 1. Moi. Remppaan vanhaa taloa ja samoja ongelmia löytyy :) ikeasta muovisia seinään laitettavia kenkälaatikoita. Meillä niissä on hanskat, pipot, kengät, toppahousut, takit ym. Toimii eikä vie lattia tilaa. Toki varmaan joku jaloillaan oleva pysty naulakko auttais myös :) tsemppiä remppaan, budjetti paukkuu yli meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä, tuntuu siltä että tunnet tuskan! ;)

   Noista kenkäkaapeista/-laatikoista tuohon kirjoitinkin. Ne kyllä tuohon tilaan sopisivat, eivät tukkisi liikaa ja olisivat varmasti käytännöllisiä. Ja mielellään niitä tuohon lätkisinkin. Mutta sitä takki-ongelma tämä ei tosiaan vielä ratkaise. Nyt tosin sun kommentti avasi sen ajatuksen, että ehkä sellainen vanhanaikainen jaloillaan seisova naulakko johon saa takkeja joka puolelle ympärille voisi tosiaan käydä tuohon tyhjään koloseen alalaatikon/yläkaappien viereen..? :) Ainakin näin ensi alkuun jos vielä mietitään oven siirtoa.

   Poista
  2. Joo juuri kaappien viereen ajattelin :) ja sellanen "vanhanaikainen" naulakko imasee aika paljon kamaa ja on edullinen "väliaikainen" ratkaisu.

   Poista
  3. Mä olisin kommentoinu ihan samaa :D Meilläkin niissä bokseissa on vaikka mitä. Kenkiäkin mahtuu monta paria per boksi, kun laittaa ne vaakaan eikä pystyyn. Meillä niitä on seittemän portaitten alla (vastaava kohta, kuin jossa teillä on toi valkoinen arkku/penkki). Korkealla seinällä portaiden vieressä on sähkökaappi (huoh) ja naulakko (tuossa sun käsilaukkujen kohdalla). Ja jep, meillä ei ole eteisessä yhtään kaappia... Yhden pienen pienen syvennyksen sain tehtyä takkeja ja kenkiä varten nykäisemällä siivouskaapin veke ja siirtämällä pätkän seinää.. Että samojen ongelmien kanssa on joskus painittu, mutta nyt se jotenkin jo toimii :D

   Poista
  4. Jouduttiin siihen syvennykseen rakentamaan itse hyllyt yms. kun valmiina ei saanut tarpeeksi pieniä ;) Tuli vaan mieleen, että saisko tuohon sähkökaapin alle rakennettua jonkinlaisen kenkähyllyn...?

   Pystynaulakko jeesais takkien säilytyksen suhteen varmasti..

   Poista
  5. Boksit on saaneet nyt niin paljon ääniä, että mun on ehkä uskottava niiden toimivuuteen :) (Tuohon alle Hannalle kirjoittelinkin, miksi olen ollut niitä kohtaan skeptinen). Rappusten alla oleva "arkku" on siis se kotelo jonne on jemmattu kuumavesivaraaja. Mutta ehkä senkin reunaan voisi nakuttaa vielä toisen rivistön noita laatikoita. Tuo pikkupenkki tulikin vain vanhasta eteisestä mukana ja on vain jäänyt paikoilleen.

   Sähkökaapin alle ei oikein saa mitään kunnollista kun se sitten estää tuon ison laatikon aukeamisen ja sinne on pakko päästä tarvittaessa. Ja just ne tärkeimmät toiminnot on juurikin siinä sähkökaapin alla :-/

   Kiva kuulla että samanlainen ongelmakohta on selvinnyt tyydyttävästi, meilläkin on siis toivoa ;)

   Poista
  6. Nyt kun koneella kattoo, niin näkee, että penkkihän menee seinään asti. Puhelimella näytti ihan siltä kuin sinne olisi jäänyt kolo :)

   Poista
  7. Puhelimesta kuvien katsominen on mullakin välillä pelkkää arpomista :)

   Poista
 2. Naulakoksi kävisi hyvin katosta vaijerilla roikkuva Oka naulakko, jolloin lattia jää vapaaksi. Kevyt ja ilmava ratkaisu, muotokielikin tyhjässä naulakoss on kiva:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin kiva naulakko ja sopisi kyllä tuonne nätisti. Vähän vaan arveluttaa nyt katon rei'ittäminen kun kyseessä on ainakin ajatuksen tasolla väliaikainen ratkaisu. Mutta kiitos vinkistä, tuon naulakon pidän mielessä! :)

   Poista
 3. Ihanasti pohdittavaa :)

  Saako alalaatikon kantta hieman pienennettyä/muutettua? Jos laittaisi tuota 40 cm syvää yläkaappia lisää (paljon matalia hyllyjä kengille), vaikka koko väli umpeen kunhan vaan kansi vielä aukeaisi. Wavet mustalle seinälle lasten takeille ja aikuisten takeille pystynaulakko valkoisen Ikean "roskiksen" tilalle. Ja koska eteisessä ei koskaan voi olla liikaa säilytystilaa, sopisi rappusten alle uusi laatikko/kaappi, jonne voisi heittää kaiken epämääräisen mallisen (kypärät, luistimet, monot jne). Mitään vinkkiä tai linkkiä mulla ei tietenkään ole antaa, mutta tehän voitte itse nakutella vaikka sen vanerista ja maalata mieluisaksi? :D

  Mistä muuten tuo ihana pieni musta matto on? Kelpais mullekin. Ja mä haluaisin kans tuollaisen "käsilaukkunaulakon" eteiseen, ei tarvitsisi heittää laukkua kuravellin armoille lattialle eikä piilottaa kaunista laukkua kaappiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, sultahan tuli ihan uusia ideoita jotka ei ole mielessä käyneetkään! :) Kiitos!

   Laatikon kantta saa kyllä muutettua, kun ei sitä olla vielä mitenkään kiinnitettykään ;) Vaan just äsken tutkittiin, että on sitä pakko saada avattua sen verran kuin se nytkin aukeaa tai laitteisiin ei pääsee käsiksi. Pystynaulakko tulee nyt melkoisen varmasti tuohon roskiksen paikalle! Tuolla rappusten alla on tuo iso "arkku" jonka sisällä on siis kuumavesivaraaja. Taas yksi asia joka tuolla on pakko olla ja joka on olevinaan piilotettu... voi huoh. Sen päällä tullaan varmaan juuri mainitsemiasi juttuja säilömään kunhan ei ole tarvetta enää noille pikaisesti tarvittaville työkaluille ;DD Tuon lasten penkin tilalle tulee varmaankin kehitettyä jotain muuta, se vaan muutti mukana ja tuonne jäi. Eteisessä on nyt niin paljon noita itse nakuteltuja koteloita ja arkkuja, että ehkä vastapainoksi haluaisin jotain muuta nyt ;)

   Tuo pyöreä matto? Ylläri, ylläri: Ikeasta! Virring, 9,99eur.

   Mategotista ei ollut tarkoitus tulla "käsilaukkunaulakkoa", mutta kylläpä se onkin siihen tehtävään ollut oiva =)

   Poista
 4. Niitä kenkälootia mäkin ehdottelen. Niihin mahtuu hirvittävä määrä tavaraa, isoja kenkiä myös :) Ja lasten rukkasille ja pipoille hyvät. Kaks riviä pystyyn menis näppärästi? Oon siellä yhessä rintsikassa niitä nähny oikein supertehokäytössä ja oli mun silmään kivat. Mutta tuohon takkipulmaan en keksi oikein mitään... Sellanen tuli mieleen, et saisko uusista metodeista mitään sopivaa kaappia tuohon tilaan? 35cm syvä iso kaappi ja hengareissa takit silleen väärinpäin? Ja kahteen tasoon tangot. Sit pitäis noi vanhat kaapit ehkä vaihtaa kans 35 syviin, että ois sama linja. Äh, en mä osaa auttaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän tässä suunnittelen että lähtiskö sinne Ikeaan laatikko-ostoksille nyt vaiko heti ;D Mä olen ollut niiden suhteen skeptinen, kun meillä vanhassa eteisessä ollut Skär ei oikein toiminut. Sieltä tippui aina ylimmästä lokerosta tavaraa ihan pohjalle alimman laatikon alle, eikä niitä meinannut saada millään pois. Se oli selkeästi suunniteltu pelkästään kengille, eikä noille pikkuruisille lapasille... Mut josko noihin nyt uskois kun niin moni kehuu :)

   Ei millään jaksais alkaa vaihtaa noita kaappeja toisiin melkein samanlaisiin. Mutta pitää tarkistella noita mittoja jos meniskin säkällä sopivasti yksiin. Ehkä ens alkuun kuitenkin vois koittaa sitä pystynaulakkoa ja katsoa miten paljon nyppii kun kaikki on koko ajan näkösällä...

   Kiitos pohdinnoista :)

   Poista
 5. No siis, jos toi olis mun eteinen ja kyseinen ratkasu olis mahdollinen... mä laittasin ton alalaatikon päätyyn vaikka paksummasta vanerista (tai mistä vaan) 10cm laatikkoa syvemmän seinän kaapiston päädyks, sitte kattokoteloinnista päätyseinään sopivankokonen lankku niin että ne on "samalla tasolla", niin että sähkökaapin ja alalaatikon eteen saa liukuovet. Rikas ostaa liukuovet mitoilla, budjettiremontoinnissa ne saa kun ostaa rautakaupasta liukukiskot ja sahauttaa sopivasta materiaalista ne ovet... Mä laittasin liukuoviin peiliä joka heijastais kivasti päätyikkunan valoa. Ovien taakse koko matkalle tanko takeille, kengät mahtuu jonkun kuramaton kera alalaatikon päälle. KOrkeutta on vaikea arvioida kuvasta, mutta tangon päälle nykyisten seinäkaappien kohdalla saattais mahtua alalaatikon syvyset kaapit, sellaset jääkaapinpäälyskaapit, johon sais sitä kaikkea harvemmin käytettävää... Lisäks kengille saa lisätilaa vaikka tankoon ripustettavilla lokerikoilla.

  Mä säilyttäsin portaidenalusen mahdollisimman vapaana, ehkä joku pieni lipasto noiden seinäkoukkujen alle. YKs aika kiva idea on laittaa sopiviin seinäkoukkuihin "roikkumaan" jotain sisustukseen sopivia neliskulmasia koreja (joissa on siis sellaset kolot kantamista varten), Ikeassa on joskus ollu sellasia näytillä... ne vois sopia siihen "kaapiston" päätyseinään pipoille/tumpuille, päällekkäin vaikka jokaiselle perheenjäsenelle omansa...

  Nopeasti lukaisin pienin jalassa roikkuen niin en nyt ole varma oliko liukuovisysteemille joku muu este kun kotelo mutta jokatapauksessa... Sähkökaapin "peittämisestä" on vissiin aika paljon mielipiteitä mutta tontyyppinen ratkasu meillekin meinas tulla ja olis tutulla (ja kokeneella) rakennusmestarilla menny läpi... Toivottavasti sepostuksesta sai jotain selvää! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä ideoista ja tarkoista suunnitelmista! :)

   Jotain lankkua/tukipuuta me on tuonne kattoon mallailtu liukuovikiskoa ajatellen, mutta ihan varmasti toimivaa systeemiä ei olla vielä keksitty. Tuossa ratkaisussa olisi ehdotonta plussaa se, että kaikki sälä menisi hyvin piiloon. Mä vaan tykkään tästä nykyisestä avonaisesta mallista tosi paljon - silloin kun se on siisti (kerran viikossa ;D)... Nuo seinäkoukkukorit onkin tosi kiva idea!! Hmm, pitää nyt mennä tuonne eteiseen istumaan ja puntaroimaan liukuovikaapin tai pystynaulakon välillä...

   Niin ja mäkin uskon että sähkökaapin kanssa ei tulisi ongelmaa, kun sen edestähän menisi "vain" se vaaterekki :)

   Poista
 6. Edellisen tavoin juurikin samanlaista liukuoviratkaisua mietin ja tulin ehdottamaan. Eli laatikon päätyyn lattiasta kattoon levy ja lattiasta kattoon yltävät liukuovet. Ei mitenkään originelli ratkaisu, mutta toisaalta oviahan saa ties millä upeilla sisustukseen sopivilla väreillä/pinnoilla jolla voi hakea oman näköistä ratkaisua. Ja kilpailuttamalla toimittajia löytyy varmasti budjettiin sopiva ratkaisu. Lisäksi liukuovien käytöllisyys on suuri plussa. Itse en kestä ollenkaan esillä olevia vaateröykkiöitä ja liukuovet ovat siihen pelastus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liukuovikaapin suuri etu olisi se tavaroiden piiloon saaminen! Juuri nyt kun lasten takit ovat vielä pieniä ja söpöjä niin musta on kyllä ollut ihan kiva että ne roikkuvat näkösälläkin :)
   Nyt on vähän sellainen entten-tentten olo ;) Pitää selvittää mitä sellaiset ovet kustantaisi, se ratkaisee paljon.

   Kiitos Jessica!

   Poista
 7. Hmmm, itse jatkaisin kodinkonelaatikkoa samoilla mitoilla ovenpieleen (?tai niin pitkälle kuin mahdollista), jolloin kannen alle saisi pienen lisätilan ja laatikosta koko seinän jatkuvan istuinpenkin (päälle tyynyjä jne). Yläkaappien siirto mustalle seinälle tai jotain ilmavampaa lokerikkosysteemiä koreilla tms. kuten yllä ehdotettu. Yläkaapit itse asiassa tuntuvat pienentävät tilaa toisen massiivisen elementin (laatikon) päällä. Portaiden viereen sopisi esim. jalallinen pystynaulakko (portaiden alle ehkä jotain rakennettua kaappia?). Tsemppiä suunnitteluun ja kiitos hurjasti kun lukijatkin saavat antaa asiasta mietteitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatikkoa jatkamalla saisi tosiaan lisäsäilytystilaa. Laatikko vaan on jo nyt niin massiivinen, että en ole ihan varma haluaisinko sitä yhtään isommaksi. Ja laatikosta tavaroiden penkominen on aina vähän hankalaa (lue: meillä tavarat unohtuvat sinne pohjalle). Noita yläkaappeja ei voi oikein mustalle seinälle siirtää, kun ne menisivät sitten tuolla nurkassa olevan sähkökaapin eteen :-/
   Portaiden alle pitää kyllä varmaan jotain kaappia/lokerikkoa vielä suunnitella, siellähän sitä hyvää tilaa on :)

   Kiitos paljon! Tänne tuli nyt niin paljon hyviä ideoita että tätähän pitää selkeästi harrastaa useamminkin ;)

   Poista
 8. Hei!

  Minä laittaisin varmaan ne kenkälaatikot tuohon rappujen alla olevalle seinälle (kuvassa vasemmalla), siihen menisi aika monta. Lisäksi rappusten alle (oikealle) iso kaunis kori kypärille, luistimille ym. ja rappujen takaseinällä olevan laatikon päälle kauniit pikkukorit hanskoille, pipoille jne. Sitten vielä se pystynaulakko ja tuon ison laatikon päälle kaunis pehmuste. Käsilaukkukoukku mustalle seinälle. Kivalta näyttää jo nytkin, musta seinä ja ikkuna on upeat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni ideoista! Rappusten alle on varmaan toinenkin kori hankittava tuon kuvassa pilkottavan ruudullisen lisäksi. Just noita urheiluvälineitähän siellä säilöisikin kätevästi. Korit sopisivat myös laatikon päälle :) Pehmuste on myös aikeena kunhan saan toteutettua! Pystynaulakko ei nyt tulekaan, vaan just palasin Granitista toisenlaisen ratkaisun kera ;)

   Mustasta seinästä tuon ikkunan kera tykkään itsekin hurjasti! Eikä tykkäämistä vähennä yhtään se, että siinä ikkunassa on jo listat :D Kiitos!

   Poista
 9. Hirmuisesti olet jo saanut hyviä ideoita! Heitän silti joukon jatkoksi ensimmäiset mitä tuli mieleen :)

  Liukuovikiskot saisi ehkä kattokoolauksella kiinni, jos putkia on vain tuossa kotelossa. Tai vaihtoehtoisesti joku valmis liukuovivaatekaappi, joka ei tule ihan kattoon asti, ja jonka sisään jäisi tuo alalaatikko, sokkelin sisään upotettuna. Kaapin syvyyttä pitäisi tosin varmasti lisätä seinäkoolauksella ja jättää kaapin oma takaseinä pois. Mutta nämä eivät kyllä ylläpitäisi tuota avaruutta :)

  Ja portaiden alle pitemmälle seinälle tuon takatason korkuinen itse mittojen mukaan tehty vähän korkeampi säilytyspenkkilaatikko kenkiä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on tullut, ja sain omat ajatukseni niiden avulla selviksi. Nyt ei tarvitse kuin toteuttaa :)

   Liukuovikaappi me nyt tällä erää hylätään. Halutaan vielä koittaa uusin järjestelyin jos kumminkin pärjättäisiin ilman sitä, kun tuo tän hetkinen avarampi näkymä miellyttää nyt paljon :) Jos sitten tuntuu että noiden takkien ja kenkien kanssa edelleen ahdistaa, niin pitää ottaa uudelleen suunnitteluun, joten kiitos ideoista!

   Mittojen mukaan tehty laatikko kengille olisi varmasti hyvä!

   Kiitos Taru :)

   Poista
 10. Onpas pähkinä purtavaksi. Itse laittaisin takeille jonkin tyylikkään jalallisen naulakon pyykkikorin kohdalle. Alalaatikon päälle esim. tyynyt niin toimii penkkinä ja portaiden alle niitä kenkäkaappeja (vaikka mittoihin teetettynä). Olen huomannut, että meidän nykyisessä eteisessä (joka on myös avoin ilman vaatekaappeja)ainut toimiva ratkaisu on vaatemäärän karsiminen minimiin.Välillä tosin ärsyttää kun pitää lähteä hakemaan jotain tarpeellista varastosta saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on riittänyt pyöriteltävää! Mutta nyt onneksi näkyy valoa tunnelin päässä :) Kenkäkaapit onkin jo ostettu, ja penkin pehmuste ;) Mä luulen että meitäkin taas tympii kun talvipakkasella ravataan autotalliin jotain hakemaan, mutta pitää koittaa ainakin yksi talvi näin.
   Kiitos osallistumisesta ja ideoista!

   Poista