maanantai 8. lokakuuta 2012

Toivoisin...

...olevani parempi kukankasvattaja.Viikonloppuna ihastelin äitini orkideoja. Muori on saanut orkideat suorastaan villiintymään, puskevat uutta kukkavartta minkä ennättävät, ja jokainen varsi on vieri vieressä täynnä nuppuja. En ole ennen muualla noin innokkaita orkideoja nähnytkään. 
(Kuvissa niistä näkyy nyt vain ihan murto-osa ja vain tätä yhtä väriä). 
Itse olen saanut orkidean säilymään hengissä muistaakseni pisimmillään 5 viikkoa... Viime kesänä yritin vuosien jälkeen sisäkasviksi jotain murattia amppeliin. Vaihdoin siihen uuden kasvin kolme kertaa kunnes lopulta pistin ruukkuun muovisen kasvin tilalle. Ei ole sisäkasvit mun juttu vaikka ulkonäöllisesti ja viihtyisyyden kannalta niin ihania olisivakin. Puutarha ja hyötykasvit on sitten asia erikseen, niiden parissa olen kokenut jopa onnistumisen hetkiä.


Mites teillä, vihertääkö peukalot?

8 kommenttia:

 1. Mä luulen, että mulla ei ole peukaloita ollenkaan, mä olen niin huono pitämään kasveista ja kukista huolta. Mun hoidossa ovat kuolleet helppohoitoisetkin, ainoa, joka on selvinnyt on traakkipuu, joka sekin on ikkunaremontin jäljiltä edelleen parvekkeella, kun ei ole löytynyt vielä uusiin ikkunoihin sopivaa kukkalautaa ja ja ja ja... Että kyllä kai sekin kohta on mennyttä, kuhan kunnon yöpakkaset saapuvat.. :oP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meitä on muitakin, lohduttaa kummasti! :) Mä olen tappanut kaikki kaktuksia ja jukka palmuja myöten, ja aina se harmittaa. Ehkä sitten joskus vanhoilla päivillä voi opetella uuden taidon; kukkien hengissä pitäminen ;)

   Poista
 2. Ei viherrä,ei ulkona eikä sisällä... Sisällä on jotenkuten pysyny hengissä pari mehikasvia. Mun mittapuulla aika kauan, keväästä saakka :) Ostan sitten aina uuden vanhan tilalle kun alkaa nuupahtamaan... Ja ehdottomasti sellaisia kukkia meille, jotka ei säikähdä jos ei muista niitä kastella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, tuo on kyllä munkin mittapuulla hyvin! Siinähän on jo monta kuukautta. Mun pitää kysyä neuvoa jos joku meille joskus mehikasvin uskaltaa kiikuttaa :) Ei mua ole auttanut edes se että kastellaan harvoin, ei kai tuota orkideaakaan tarvitsisi kuin uittaa reilussa vedessä kerran viikossa. Pitäis pistää aina puhelimeen hälytys sellaiseen aikaan kun on aina varmasti kotona.

   Poista
 3. Samaan joukkoon kuulun minäkin, ei viihdy viherkasvit meillä. Tosin nyt olen omistanut anopinkielen jo kuukausien ajan ja se jää välillä kastelematta viikoiksi. Väri on vähän haalistunut, mutta pystyssä kasvi on vielä. Öö kai sen tietää, jos se on kuollut...? En ole tuohon kasviin vielä kyllästynyt, että ihan kiva, että se on vielä hengissä... siis jos se on vielä hengissä. Orkideat ovat meillä selvinneet suht pitkään verrattuna joihinkin muihin kasveihin. Niissä kun yksinkertainen kasteluohje: kerran viikossa upotus vähäksi aikaa veteen. Vaikea kastella liikaa. Mutta kai niillä on luontaisesti se lepokausi, ettei ne kauheasti kuki ja ne on aika tylsän näköisiä rankoja. Sisko oli kyllä jostain löytänyt oikean näköisiä tekokukkia niihin rankoihin ja ne näyttivät ihan kivoilta. Mutta mistä tietää, onko tappanut orkidean vai "lepääkö" se vain? Olis mielenkiintoista tietää, miten sinun äitisi on hoitanut orkideoita, miten saanut ne kukkimaan noin kauniisti. Ne saavat varmaan aika hyvin auringonvaloa ja olisikohan jotain lannotetta kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä tiennyt aikoinaan että mun kaktus on kuollut. Joskus kevään virkistämänä päätin vaihtaa sille mullat ja kun nostin kaktusta niin ei sillä ollut enää juuren juurta jäljellä. En tiedä millä se oli onnistunut pysymään ruukussa pystyssä siihen asti...

   Joo, on mulla teoriassa tiedossa orkidean hoito. Tiedän myös empiirisen kokeen perusteella sen että upotus ei auta kerran kuussa :)

   Äidin kukka oli kesän ulkona ja osa niiden lehdistä oli maistunut etanoille. Liekö siitä vastineeksi tullut jotain kasvulimaa? ;DD Sun pitää haastatella joskus, onko mitä muita kikkoja.

   Poista
  2. Ja kukat siis, kaikki ne olivat siellä ulkona.

   Poista
 4. Mullakaan ei ole sisäkasvit säilyneet. Anopinhammas (tai -kieli, en ole varma kumpi) on ainut, joka on viihtynyt jo useamman vuoden. Se ei juuri kastelua tai valoa vaadi ja pariin otteeseen olen sen joutunut jo jakamaankin, kun kasvattaa vaan koko ajan uutta lehteä. Nyt varmaan kuihtuu hetkessä, kun julkisesti uskaltauduin kehumaan...

  Ulkokasvitkaan ei jaksa oikein innostaa. Mieluiten hankkisin pihan täyteen marjapensaita ja -puita, sekä helppohoitoisia pensaita. Kukkapenkin kitkeminen kun on jotain, mikä aina unohtuu...ehkä ensi kesänä;)

  VastaaPoista