lauantai 23. kesäkuuta 2012

Porraspulma

Tulevassa talossa on paljon haastavia kohteita, mutta pahin taitaa olla portaikko. Jotenkin nyt ei vaan sytytä että mitä niiden kanssa tekisi.  Joten kysynkin teiltä - tuleeko ideoita? :)Lähinnä tässä siis askarruttaa se, että saisiko tästä millään ilveellä kivan ilman että tuota panelointia poistaa..? Paneelinhan saa valkoiseksi ahkerasti maalisutia heiluttamalla samoin kuin katonkin, mutta entäs tuo sen alapuolella oleva laatta? Voiko paneeli nousta tyhjältä seinältä seinältä fiksun näköisenä - siis jos laatan poistaisi ja vain maalaisi alaosan..?


Olen googlannut ja googlannut ja taas googlannut, mutta tämmöistä laatta-paneli yhdistelmää ei vaan löydy mistään tueksi sille ajatukselle että siitä EHKÄ voisi saada myös hienon. Kertooko se siis siitä että tämä systeemi ei vaan voi toimia vaikka millä tuota välitilaa päällystäisi vai siitä että meillä on nyt käsissämme kerrassaan uniikit ja upeat portaat... Vai enkö vaan osu oikeille sivuille.


Jos ei olisi mitään rajoitteita (tuon seinän kanssa) niin rappuset voisivat olla esimerkiksi tällaiset. Jos kuvitellaan että rappuset olisivat nämä, niin näyttäisikö se ihan pölhöltä jos noiden rappusten reunasta nousisi esim. iso valkoinen mattapintainen laatta siihen paneeliin asti?Olisi tosi hienoa jos niihin saisi kätkettyä säilytystilaa esim. tähän tapaanKaikkein ihaninta olisi jos siihen saisi oikein kevyet ja ilmavat portaat, mutta haaste jatkuu siinä että rappusten alle on jemmattu kuumavesivaraaja. Portaiden on siis oltava umpinaiset (paikalleen rakennetut) eikä niihin silti saa minkäänlaista varastoa pääosan alle. Tylsää.


Tämä sivuseinä lähtee, joten sen verran ilmavuutta niihin sentään saadaan varmasti.

Mutta takaisin tuohon seinään. Alunperin olin sitä mieltä että paneeli ja laatat ehdottomasti pois. Mutta nyt tekisi mieli koittaa miltä se näyttää valkoiseksi maalattuna ennenkuin tuon paneelin repii pois. Sanotaanko nyt vaikka niin, että ihan jo perhesovun säilyttämiseksi. Sitten jos se ei edelleenkään ole meidän näköinen niin voidaan ottaa alusta ja tehdä jotain ihan muuta - ilman paneelia. 

Mitäs olette mieltä. Voiko tuon seinän saada toimimaan maalattuna? Mitä tuohon laatan tilalle? Toista laattaa eri tavalla ladottuna? Luonnonkiveä? Mosaiikkia? Maalia? Ei vaan toimi, kaikki pois? 
Kaikki ideat ja apu on nyt tarpeen!

24 kommenttia:

 1. Hmmm aikas haastava tosiaan... Mä aina ajattelen että olis kiva kun vanhan paneelin maalais valkoisella, tykkään sellasista puisista seinistä portaissa... mut tohon laattaan en osaa antaa apuja. ite voisin ajatella että repisin koko jutun pois ja laittaisin seinään kokonaan uuden paneelin... mut aika homma:/ uskoisin kuitenkin että saatte niistä hienot mitä sitten teettekin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin kun luin tän en voinut muuta kuin parahtaa että "lisää paneelia, voi apua" =)

   Mäkin tykkään valkoisesta paneelista jossain määrin ja tietyissä paikoissa tosi paljonkin. Se vaan tuo sellaista mökkifiilistä jota en välttämättä ole tulevaan taloon kaivannut. Mutta nyt kun sitä mietitään niin miksei sitä sitten voisi lisätäkin. Siis tuon alaseinän verran. Se ainakin ratkaisisi tuon laattapulman. Lisää pohdittavaa, joten kiitos!

   Kiva kun sä luotat meidän kykyihin, itse en ole vielä yhtään varma mitä näistä portaista tulee ;D

   Poista
 2. Ompas mielenkiintoinen combo siinä :) Mäkin tekisin niin että paneloisin koko seinän uusiks, jos kerran paneeli täytyy säilyttää.Mutta tuleeko siitä saunafiilis, jos on kokonaan paneloitu vaikkakin valkoisella? Ehkä se ladontasuunta vaikuttaa siihen, en tiedä? Tai sitten repii ton alaosan kaakelin ja siihen tilalle uusi panelointi ja yläosa maalilla. Tai sitten paneloi uusiksi vaan ton takaseinän ja muut seinät valkoisella maalilla. Siinä säilyisi vanhaa ja alkuperäistä idistä ;) Ja valkoiset portaat mustilla askelmilla... Miten ajattelitte noi itse askelmat, rakennatteko kokonaan uudet vai jyrsittekö noi laatat pois?

  Noi avoportaat on ihanat tossa kuvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan olekin ;)

   Paneelissa on mun mielestä aina tuo saunafiilisvaara. Tai ylipäätään sellainen mökki/maalaisromanttinen tunnelma jota ehkä olisin joskus innolla ottanut tähän nykyiseen asuntoon mutta mitä en tuohon uuteen oikeastaan ole ajatellut... Mut tuossa vois olla ideaa että säilyttäis vain tuon takaseinän ja panelois alaosan loppuun. Silloin se paneeli ei edes näkyisi muuten kuin eteisessä pyöriessä ja ylöspäin mennessä, olohuoneesta päin olis ihan moderni fiilis. Hmm... Pohdintaan menee nyt sekin! :)

   Nuo musta-valkoiset avoportaat on musta ihan mielettömän ihanat! Toivottavasti saadaan edes jotenkin tuon tapaiset tuohon toteutettua. Noita nykyisiä rappusia pitää vielä tutkia tarkemmin että mitä niiden kanssa voi tehdä. Helpoimmallahan pääsis jos vois niiden päälle laittaa uudet. Mut ei olla vielä kokeiltu miten helpolla nuo laatat sieltä irtoais, joten saa nähdä. Tuo sivuseinäkekin määrittää aika paljon, eli kuinka paljon nuo raput nyt siihen varaa, me kun se halutaan siitä ehdottomasti pois. Haastetta riittää siis ulkonäön lisäksi myös itse toteutuksessa.

   Poista
 3. Mä olen kaiketi vähän karski tässä asiassa, mut vetäisin itse ehdottomasti paneelit ja kaakelit pois ja keksisin jonkin kivan uuden ratkaisun, on se sitten tapettia tai maalia tai mitä vaan. Ja jotain ihanaa, kaunista seinävalaistusta :) Vaikka paneeli sopii kyllä hienosti talon tyyliin ja näyttää musta hienolta valkoisena, mutta silti...jos paneeli olis alhaalla, säästäisin sen, mutta tässä tapauksessa en, jos ei tosiaan sitten vaihtoehtona ole paneloida koko seinää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa olla karski, niin mäkin olin alunperin. Ja voi se olla että siihen lopulta päädytään jos mikään kompromissi ei tunnu tarpeeksi miellyttävältä. Tuli nyt vaan tunne että pitää edes yrittää miettiä miten tuota vanhaa voisi vaikka osittain säästää - se kun on nykyiselle asukkaalle (anopille) tärkeä. Tosin vähän luulen että siinä on rakasta nimenomaan tuo kaakeli-mänty yhdistelmä, joten metsään tässä varmaan mennään jokatapauksessa... Pääasia on että saatais omannäkköinen ja itseä miellyttävä, mutta jos se onnistuis vähän vanhaa säästämällä ja pienentäisi työn määrää niin ei se haittaisi ;)

   Poista
  2. Ai niin, tuota seinävalaistusta pitää ehdottomasti hyödyntää, se onkin ollut jo mietinnässä. Tuo on talon korkein tila ja tällä hetkellä tosi pimeä, joten valoilla voisi saada ihmeitäkin aikaan :)

   Poista
 4. Haasteellinen on kohde - pohdittavaa riittää! Mitä materiaalia on alakerran muut seinät? Entä yläkerran tila, johon rappuset nousevat? Ja mitä ajattelitte niille tehdä? Maalia vai hyödynnättekö loistavia tapetointitaitojanne? Onko paneelia myös muualla ja jääkö se niihin tiloihin? Jäin siis miettimään kokonaisuutta, mikä olisi paras vaihtoehto... Mulla ei ole kokemuksia kaakelin maalaamisesta, muuta kuin entisestä asunnosta ikkunalautakaakelit maalattiin valkoiseksi, ehkä muistat ne, tuli muutoin oikein hyvät, mutta maali "irtosi" kolhukohdista / naarmuuntui helposti. Mutta maalitkin on varmaan neljässä-viidessä vuodessa kehittyneet. Kyllä nuo uudet portaat on kauniita, kevyitä ja käytännöllisiä, mutta uskon, että näistäkin hyvät tulee, mutta totta tosiaan vaatii ideointia. Vastauksia en nyt osaa sulle antaa - jatketaan pohdintaa, kun nähdään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohdittavaa todellakin riittää ja tarttis sen ahaa-elämyksen joka ratkaisis kaikki pulmat ;) Alakerta tulee olemaan pääosin ihan maalattua tasaista pintaa. Ainakin tuossa rappusten läheisyydessä. Olohuoneeseen varmaan jotain tapettia mutta se tulisi sitten ihan toiselle puolelle. Paneeliahan siellä on tällä hetkellä vähän jokapaikassa, samoin kuin kaakelia ja laattaa, mutta muualle sitä ei kyllä olla säästämässä. Tää on ainut kohde jossa sitä voi harkita. Ja muutamat kattopinnat lisäksi.

   Mä en oikein tykkää tuosta ristikkäin ladonnasta (tai miksikä tuota kutsutaankaan) mikä noissa seinälaatoissa on, joten niiden maalaminen ei varmaan ole vaihtoehto. Eli jos olis laattaa niin uudet siihenkin joutuis lätkimään. Oi voi, hankalaa on. Näihin tosiaan saa palata vielä pitkään ;)

   Poista
 5. Hih, mulle tulee noista mieleen joku vähemmän trendikkään kylpylän sisäänkäynti :D Me päästiin onneksi rappusprojektissa helpolla kun oli vain avonaiset portaat, jotka piti hioa&maalata (ja repiä irti joka askelmalla olleet muovimatot).

  Haluaisko sun mies säilyttää paneelit vai miks perhesopu on uhan alla? :) Mä vetäisin samassa tilanteessa paneelit ja laatat pois ja pistäisin uusiksi koko systeemin. Toisaalta ne säästämällä saisi varmasti aikaan jotakin uniikkia :) Toisaalta taas jos paneloisi koko seinän uudestaan, maalaisi, laittaisi sinne jotkin hienot kohdevalot ja ripustaisi tauluja, niin kokonaisuudesta voisi saada tosi hienon... Vaihtoehtoja on, mutta tärkeää on tehdä remonttia alusta asti siten, että lopputulos todennäköisesti miellyttää kaikkia talossa asuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sä sen sanoit!! On noita rappusratkaisujakin kyllä joka lähtöön, ei nuo muovimatotkaan tosiaan kovin ihanilta kuulosta ;D

   Mä tuohon Maijun kommenttiin laitoinkin selityksen paneelinsäästöpohdintoihin. Eli ei tässä onneksi nyt miehen kanssa väännetä kättä vaan yritetään pohtia jos saataisiin oman näköistä ja molempia miellyttävää osin vanhaa säästämällä. Tosin mies miettii kyllä myös työn määrää - maalaaminen olis helpompaa kuin kaiken pois repiminen ja uusien seinien rakentaminen tuohon portaikon korkeaan tilaan ;D Tässä tosin on hyvin mahdollista että työn määrä on moninkertainen jos ensin kokeillaan maalaamista ja todetaan että ei siitä silti tullut hyvä ja sitten sen jälkeen revitään ja rakennetaan uudestaan...

   Jotenkin tää on nyt sellaisessa vaiheessa että mikään ratkaisu ei tunnu oikein hyvältä. Sitä lopullista välähdystä vielä odotellaan! :)

   Poista
 6. Nää tuli mun uniinkin kun eilen kurkistin...
  Teillä on melkoinen projekti!
  Itse ehkä säästäisin ton yläosan ja maalaisin valkoiseksi. Alaosa häiritsee mua enemmän kun ratkaisu on aika hmm kylpyhuonemainen. Ehkä valkoista maalia siihen tai peräti lisää paneelia. Portaat voisi kai päällystää esim. laminaatilla. En tiedä olisiko helpointa levyttää koko seinä ja tapetoida se tai maalata. Noi säilytyslaatikko portaat olisi tervetulleet meille, tosin mietin niiden turvallisuutta eli jos jäisikin vähän rakoselleen ja kävisi huonosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niinkö - samat unet sitten meillä pyörineet! Toivottavasti et nähnyt painajaisia ;)

   On tää kieltämättä aika iso projekti. Mut rauhassa yritetään edetä, vaikka kärsivällisyys ei maailman paras olekaan.

   Nuo seinät joihin ei paneelia säästä on tosiaan pakko levyttää uusiksi. Aikamoinen homma sekin tulee kyllä olemaan kun noilla rappusilla joutuu telineiden kanssa taiteilemaan. Ja laatta noista alaosista on ehdottomasti saatava pois. Tuo on kyllä ihan totta että laatikot on turvallisuusriski jos jäävät auki. Pitäisi olla jotkut jotka menevät hipaisustakin kiinni. Vähän mietin mahtaisko sellaiset sokkelilaatikot toimia noissa..? No, pitää vielä mietiskellä :)

   Kiitos, kiva kun kommentoit!

   Poista
  2. Hei! Kommenttini näytti jotenkin luettuna töykeältä. Kirjoitin hymyssä suin ja tarkoitus ei ollut tosiaankaan sanoa mitenkään ikävästi. Pahoittelen jos tuo särähtää tms. Meillä portaat on myös ongelma ja jaksan niitä kauhistella päivittäin. Siksi varmaankin siis portaat kulkeutuivat uniinkin...
   Tsemppiä teille hurjasti urakkaanne!

   Poista
  3. En todellakaan lukenut sun kommenttia mitenkään töykeänä! Olin aidosti iloinen kun kommentoit ja jaksoit ideoina apuna! Mua vaan huvitti se että vieraskin jo näkee noista portaista unta kun itsellä ne pyörii koko ajan päässä. Ja tunnetila lähentelee välillä sitä painajaista. Taisinkin siis olla minä joka kirjoitin huonosti - kirjoitetussa tekstissä tulee aina niin helposti väärinymmärryksiä juuri noiden hymiöiden kohdalla.

   Kiitos siis vielä ja toivottavasti palaat uudestaan =)

   Poista
  4. No hyvä! Et Sinä kirjoittanut vastauksessasi mitenkään huonosti. Pelkäsin ainoastaan tuon oman kommenttini mahdollista töykeyttä ja oli pakko siis jatkaa kun asia jäi vaivaamaan.
   Teillä on tosi mielenkiintoinen projekti ja uskon, että saatte kodistanne vielä aivan ihastuttavan. Ihailen rohkeuttanne ja seuraan innokkaana! Ja tsemppailen!

   Poista
 7. Hmm... aika mielenkiintoinen toi alkuperäisratkaisu. ;D En ole kyllä missään tuollaiseen törmännyt!

  Mä ottaisin kaiken pois ja lähtisin ihan tyhjästä suunnittelemaan uutta tai sitten paneloisin myös alaosan ja maalaisin koko seinän panelit sitten vaalealla. Jostain syystä tuosta panelin vinottaissuunnasta tulee mökkifiilis, mutta se johtuu kyllä varmaan pitkälti tuosta tummentuneesta männystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eipä tällaisia ole missään näkynyt vaikka etsii ;) Mielenkiintoinen se on.

   Tällä hetkellä mä uskon että se on tuo tummentunut mänty joka tuo sen mökkifiiliksen. Mut voihan se olla että fiilis säilyy vaikka ne maalaisikin. On ehkä silti pakko koittaa yhteen seinään. Vinottaissuuntakaan ei ehkä ole ihan tätä päivää, mutta jospa siitä vielä tulee, hah ;D

   Poista
 8. Moi

  Ehdottaisin seinien levyttämistä kaakelin ja paneelin päälle. Rappusiin kevyt betonitasoitus ja siihen kestävä betolux- maali teidän sävymaailmasta, askelmien päälle sitten juutti tms. rappumatto hidastamaan menoa ja estämään liukastumista. Mäntypaneelin maalaus on työlästä ja tuossa arveluttaa hieman tuo paneelin suunta. Alan ammattilaisilta kannattaa varmistaa päällelevyttäminen ja rappusten betonointi... Olen vain kotisisustelija ja sisustuslehtien ja - ohjelmien suurkuluttaja...
  Kiva ja mielenkiintoinen projekti!
  Jaksamista ja aurinkoista kesää, Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betonitasoitus rappusiin voisi olla kiva. Mutta noista mattoratkaisuista en kyllä tykkää oikeastaan yhtään. Vaikka ne niin hyvät liukastumisenestäjinä ovatkin.

   Paneelin maalaus ei tehtävänä varsinaisesti innosta, se on tosiaan työlästä. Mutta jos lopputulos on hieno niin voihan senkin tehdä. Olisiko se sitten sitä - ei voi olla varma. Tuo ladontasuunta on tosiaankin hieman erikoinen.

   Kiva kun kommentoit. Kiitos ja hyvää kesää :)

   Poista
 9. On kyllä aika kinkkinen juttu. Tuli ensin mieleen että laittaisi paneelit siihen alaskin ja valkoiseksi kaikki. Tai sitten kaakelien päälle levyt, että tulee samaan tasoon yläosan paneelien kanssa ja levyt maalattaisi tai tapetoisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on meillä tällä hetkellä ehkä vahvimmin mielessä, että jatkaa sen takaseinän paneelia alas asti ja maalaa valkoiseksi. Ja loput pois kokonaan. Mutta kyllä tää edelleen pohdintaa vaatii.

   Poista
 10. Onpahan taas hankala saada kommentoitua...kolmas kerta toden sanoo:)

  Ensimmäiseksi tulee mieleen, ettei ole kovin lapsiturvallset portaat. Eli sen puoleen voit hyvillä mielin ja perustellusti laittaa ne uusiksi.

  Itse tekisin niin, että maalaisin nuo paneelit ja levyttäisin tuon kaakelin päälle. Alaseinän ja paneelin väliin jonkinlainen lista tai kaide. Kuten edellisessä kommentissakin, levyt pitäisi laittaa samaan tasoon paneelin kanssa tai ehkä jopa ulommaksi kuin paneeli, jos portaiden leveys antaa myöten.

  Toivottavasti löydätte hyvän ratkaisun sekä sisustuksen että perhesovun kannalta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai eikö se kommentointi täälläkään toimi? Johan on outoa.

   Eilen käytiin taas tuolla vähän ihmettelemässä ja nyt näyttäis siltä että noiden rappusten tilalle voisi ehkä rakentaa / teettää ihan uudet ilmavammat puiset portaat. Rakenteeltaan siis samaan tyyliin kuin meillä on nyttenkin, mutta muuten hyvin erinäköisenä ;D Vesiboilerin voi jättää sinne omaan kopperoonsa, olikin paremmin jemmassa kuin aiemmin ajateltiin.

   Nuo seinät vaatii vielä paljon pohdintaa. Ihan hyviä ideoita, mutta mikään ei vieläkään tunnu varmasti täydelliseltä ratkaisulta.

   Kiitos pohdinnoista ja toivotaan ;D

   Poista