perjantai 28. helmikuuta 2014

HELPPO DIY MAKRAMEE-AMPPELI

 


Tässä vähän tarkemmin tekemästäni amppelista. Joululahjaksi solmimani makramee-amppeli on kiva, mutta kotiin halusin nyt jotain vähän yksinkertaisempaa ja nopeasti valmistuvaa. Kukka amppelia varten kun oli jo valmiina. Tämän tekemiseen ei mennyt kuin puoli tuntia. Tykkään kovasti, vaikka vähän huolimaton kyllä olin. Solmut eivät eri langoissa ole ihan samalla korkeudella ja joku on jäänyt löysäksi lenkiksi, mutta ei sitä yleisilmeessä huomaa. 

Lankana käytin Granitin mustaa juuttinarua. Solmin amppelin paikoillaan katossa valmiiksi olevaa koukkua hyödyntäen, niin sain sen oikealle korkeudelle ikkunaan nähden. Siksi en annakaan mittoja ensimmäisten solmujen kohdalle (ellei joku ehdottomasti halua?), vaan ne pitää määrittää omasta ikkunasta. Minulla tässä oli 8x3m pätkää narua ja 4 pientä puuhelmeä. Käytin pelkästään kaksoistasosolmuja, joihin löytyy selkeä ohje esimerkiksi täältä.

- Taitoin ensin kaikki narut nipussa puoliksi ja solmin tavallisen umpisolmun niin, että ylös jäi lenkki ripustamista varten ja alas laskeutui nyt 16 narua. 
- Erotin narut neljäksi neljän narun nipuksi.
- Sopivan matkan päähän katosta alaspäin tein jokaiseen narunippuun 2xkaksoistasosolmut.
- Sen jälkeen pujotin puuhelmen jokaisen nipun kahteen keskimmäiseen naruun ja solmin taas 2xkaksoistasosolmun, niin että helmi jäi nätisti narujen keskelle. (tästä löytyy kuvalliset ohjeet esim. täältä)
- Tämän jälkeen jaoin niput puoliksi ja yhdistin n.10 sentin päässä toisesta helmestä lähtevän naruparin kanssa ja tein 2xkaksoistasosolmun.
- Ja vielä kerran sama, eli jaoin taas solmuista lähtevät narut kahtia ja yhdistin toisesta solmusta lähtevän parin kanssa.
- Lopuksi sidoin kaikki narut alas. Yhdistin narut neljäksi nipuksi, joilla tein taas kolme tai neljä kaksoistasosolmua ja katkaisin narut sopivan matkan päästä.
Valmis!

Innostuitko kokeilemaan? Saako siitä mitään tolkkua? :)


14 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia:)! Ja kiitos ohjeesta! Vaikuttaa selkeältä, kunhan vaan seuraa tarkasti ohjetta:)! Aivan ihana amppeli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kiitos Viivi! Mun piti tehdä ohjeeseen korjaus, huomasin päivänvalossa, että teinkin tuplana nuo kaksoistasosolmut, enhän mä sitä enää muistanut... :)

   Poista
 2. Niin kaunista ♡♡ aina teidän kotia ihastelee. Tuo amppeli näyttää kyllä tosi kivalta!

  Aika hurahtanut tässä arjessa niin nopeaa et kirjottelu jäänyy vaikka mielessä koko ajan onkin. Palaan siis asiaan ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Laura <3 Amppelista tuli kivan simppeli ja sopii paikalleen mukavasti :)

   Poista
 3. Amppelit on nyt tosi kivoja, meillekkin mielelläni moisen ripustaisin jos uskaltaisi tuohon kattoon reikiä porailla... Nyt metsästän/koitan keksiä jotakin ratkaisua seinäamppelille ja sellaisesta roikkuvasta kukasta haaveilen.(sen elossaoloaika ei vaan todennäköisesti ole kovin pitkä:)

  Ahkera kun jaksoit naputella ohjeen ylös. Aiemmin oon tehnyt matonkuteesta moisen:) Niitä pyöreitä ruukkuja voisi olla muuten stockalla, ainakin mainoksen mukaan oli isoja pyöreitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, ei viitsi riskeerata katon kanssa. Meillä tuossa on paksut lastulevyt paneleiden alla, että voisi ripustaa jotain hevimpääkin :) Meinaatko sä sellaista vanhaa rottinkista vai jotain modernimpaa? Pitkä roikkuva kukka olis ihana!
   Kiitti, pitääpä tarkistaa Stockan valikoima :)

   Poista
 4. Minusta toi on ihana ja pakko itsekin kokeilla! Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! Korjailin äsken vähän ohjetta, toivottavasti ehti ajoissa :)

   Poista
 5. Moikka, mä voisinkin kokeillä tälläistä syksymmällä (rempan jälkeen) meidän neidin huoneeseen! Saisi oman hoidokin ikkunansa eteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koita ihmeessä! Jossain näkyi tämmöinen tosi makea neonpinkkinä! Mä haluaisin sellaisen meidän lastenhuoneeseen, mutta en löytänyt sopivaa lankaa - vielä. :)

   Poista
 6. Lapsuudesta tuttu amppeli! Meilt löytyi nuita monta sillon. Hauska kyl! Kaunis on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tää on just niitä! Välillä ihan kaameita, nyt taas niin kivoja =) Kiitos!

   Poista
 7. Harvoimpa kommentoin blogeja mutta nyt teen sen, tykkään nimittäi valtavasti tästä blogista ja varsinki teiä koti on tosi ihana! Ei liian kliininen/valkonen vaa kodikas ja lämmin ja samalla tyylikäs!! ihailen nuita sun tuunauksia, osaispa itekki samallai..jospa sitä joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, olipa tämä oikea hyvänmielen kommentti ja toi uutta intoa bloggailuun. Tuunauksia oppii tekemällä, kyllä mäkin monesti turaan ennenkuin onnistuu. Rohkeasti kokeilemaan: )

   Poista