lauantai 31. elokuuta 2013

Varhainen lintu (tai kettu) madon (tai sienen) nappaa...









Lapset päättivät ilahduttaa ja herättivät vapaapäivän kunniaksi viideltä aamulla. Sitä oli kuulkaa sitten lasagnet jo tehty ja syöty kymmeneltä ja lähdettiin metsäretkelle. Autossa oli omituinen olo kun kello ei ollut vielä juuri mitään, mutta kämppä oli siivottu, pyykit pesty, astiat tiskattu, tapetit shopattu nettikaupasta ja vatsa täynnä lounasta... Lapset halusivat naamarit metsään ja hauskojahan nuo pikkuketut siellä mättäillä juostessaan olivat. Sieniäkin löytyi sen verran, että illalla nautiskeltiin sienisalaatista kera täydellisesti grillissä savustetun lohen. Poika ylitti itsensä ja maistoi mustikkaa, oli kuulemma makoisaa mehua (sitähän tässä on yritetty koko loppukesä hokea, vaan vatsaan asti ei ole vielä mikään marja ennen tätä päivää mennyt.) Rohkeuspuuskan yllättäessä maistoi vielä voissa paistettua kantarelliäkin ja sen seurauksena pari lusikallista sienisalaattiakin. Ihmeiden aika ei ole ohi.

Sanokaas mulle onko tää lampaankääpä vai jotain ihan muuta? Sitä ei ole tullut maistettua ja kovin tekis mieli... Joskus pitäisi metsään saada joku haperoasiantuntijakin mukaan! Niitä siellä olisi aina vaikka kuinka (siis haperoita, ei asiantuntijoita), vaan kun ei tiedä mikä olis hyvää, niin sinne jäi taas kerran...

16 kommenttia:

  1. Sienistä en tiedä mitään (koska en kerää enkä syö), mutta se pitää sanoa että tsiisus mitä aamu-ahkeruutta! Kateeksi käy moiset saavutukset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etkö mitään sieniä? Miksi ihmeessä?
      Älä turhaan kadehdi, ei ollut vapaaehtoista ;) Nää tosin herättää meidän aina kuudelta, eli ei tää tuonut kuin tunnin lisää. Mutta jotenkin tuo viisi on vielä ihan keskiyö, kun kuuden voi jo mieltää aamuksi... Vaikka tällä systeemillä ehtii aamuisin paljon, niin voin sanoa odottavani sitä kun nää oppii nukkumaan viikonloppuisin edes seiskaan ;D

      Poista
    2. Mulla on parantumattomia sienitraumoja lapsuudesta ;D Lähinnä se, että oli pakko yrittää syödä vaikka maku oli kamala. Huh. Pelkkä ajatuskin minkäänlaisten sienten syömisestä puistattaa.

      Kaikella on tietysti joo puolensa ja puolensa. Mäkin joskus hektisimpään remppa-aikaan harrastin sellaista, että nousin väkisin neljän-viiden aikaan puuhastelemaan. Kummasti sitä oli jo ysiltä saanut aikaiseksi vaikka mitä :)

      Poista
    3. Tuo on kyllä paha että pakotuksen jälkeen jää ikuiset traumat :( Sillä mekin on yritetty olla poikaa pakottamatta marjoja syömään, vaikka onkin turhauttanut kun on ihan varma että tykkäis jos edes maistais. Sienissä on oma juttunsa, kun rakennekin on ihan muuta kuin "normiruuassa". Aina vaan kyllä jaksan väittää, että voissa rapeaksi paistetut kantarellit, kääntäis paatuneimmankin sientenvastustajan pään ;)

      On sullakin ollut harrastukset... ;D Meillä tätä on "harrastettu" ihan liikaa viimeiset pari vuotta. Tai nyt kesä saatiin useimmiten nukkua kuuteen, joten tää viis oli taas tauon jälkeen shokki.

      Poista
  2. Ohhoh, oottepas ollu reippaita! Ja pointsit tein pojalle, ihailtavaa rohkeutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli siinä koomassa vahingossa toimittua ;) Haha, joo rohkea oli poika eilen. Hitsi kun on turhauttanut kun jätti kaikki marjat mansikkaa ja vadelmaa myöten kesällä maistelematta, mutta ehkä tää lupaa hyvää ensi kesää ajatellen :) Sisarukset on tässä ihan toistensa vastakohtia. Isosisko voisi elää pelkillä marjoilla, ja kantarelleillä, toinen ei tosiaan ennen eilistä edes suostunut maistamaan.

      Poista
  3. Jopas teillä austelee tehokasta porukkaa. Meillä kymmenen aikaan oltiin vasta lopeteltu aamupala :D

    Nam nam, sienisalaattia. Maistuis mullekin :) Kovasti tekisi mieli myös kanttarellikastiketta. Harmi vaan, etten ole mikään sienestäjätyyppi (mun sienituntemus rajoittuu aikapitkälti kärpässieneen, kanttarelliin ja korvasieneen).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä odotan innolla sitä päivää, kun voin sanoa syöväni aamupalaa kympiltä ;)

      Pelkällä kantarellituntemuksellahan pääsee jo pitkälle! Saa parhaat herkut metsästä talteen :) Sinne vaan metsään tallustelemaan ja sieniä tutkimaan kirjan tai sieniä tuntevan tutun kanssa, niin nopeasti niitä oppii pari lisää. En mäkään oo keskittynyt kuin muutamiin varmoihin (parhaisiin) :)

      Poista
  4. Aikaisissa aamuheräytyksissä on puolensa:) Sienisalaatti ja lohi näyttävät liian hyviltä:P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, silloin kun ei ole liian koomassa ;) Vähän iski taas nälkä kun muistelin eilistä ruokaa, oli kyllä hyvää!

      Poista
  5. Kuulostaa kivalta retkeltä. Ja pointsit pikkumiehen rohkeudesta. On meinaa rohkeampi kuin minä, sillä en ikinä ole sieniä oppinut syömään...Ei vaan pysty. Ja sen vuoksi on myös sienituntemus nollassa.

    Aikaisissa aamuissa on puolensa, mutta jatkuvalla syötöllä viiden herätykset kyllä kangistaa kummmasti...:)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi kiva retki. Syksyllä metsässä on mukavaa kun on hyvä sää :) Ai sä et syö sieniä? Miten mä en ole sitä aiemmin tajunnutkaan. Sä oot saanut vaan vääränlaisia... ;)

      Joo, kyllä mä mieluummin nukkuisin, kuin ottaisin yhtään viideltä alkavaa tehoaamua...

      Poista
  6. Täältäkään ei löydy sieniasiantuntemusta. En kerää, mutta syön mitä muut kerää :)

    Mutta ihanat kuvat taas! Suloiset pikkuketut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos syöt, niin kannattaa mennä myös keräämään! Sienten kerääminen on yksi mukavampia puuhia mitä minä tiedän :)

      Kiitos <3

      Poista
  7. Hei. kuvan perusteella näyttävät lampaankääviltä. Ne ovat tosi hyviä, muuttuvat keltaisiksi paistettaessa. Ainoa mihin voi sekoittaa, on typäskääpä, joka on hedelmäntuoksuinen, punertavampi, pahan makuinen, ei myrkyllinen, eikä muutu keltaiseksi paistettaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi kun osuit tänne niin myöhään. Sienet meni jo. En uskaltanut paistaa kun jostain luin että typäskääpä aiheuttaa ripulia... Oli huono viikko sellaisiin harjoituksiin ;) Pitää toivoa että joskus toiste vielä osuu noin hyväkuntoisia esiin ja sitten olen rohkeampi!

      Poista