torstai 28. maaliskuuta 2013

Mäntyportaiden maalaus

Tämmöiset portaat me jätetään taaksemme vanhaan asuntoon.


Tammikuun lopussa näky oli tämä


Kun käytiin reilu kaksi vuotta sitten ensimmäisen kerran katsomassa tätä asuntoa joka sitten ostettiin, ensimmäisen ajatus oli että nuo portaat pitää maalata. Kellastunut mänty ei meidän kummankaan silmään ole kaunista ja oikeasti inhosin noita portaita koko ajan. Ajatus portaiden maalaamisesta tuntui kuitenkin tosi työläältä ja mahdottomalta toteuttaa kahden pienen lapsen kanssa. Makuuhuoneet ja pesutilat ovat yläkerrassa, joten portaita ei voi laittaa käyttökieltoon. Niinpä homma siirtyi ja siirtyi. Ajateltiin että tehdään se sitten joskus kun voidaan laittaa lapset hoitoon pariksi yöksi tai mies jää tekemään kun minä lähden lasten kanssa evakkoon.

Tammikuussa meillä kävi ensimmäiset asunnon katsojat ennenkuin laitettiin se viralliseen myyntiin. Eivät oikein innostuneet ja puhuivat että jos ostaisivat, niin portaat pitäisi maalauttaa ja keittiö uusia. Juuri samat ajatukset kuin meillä kaksi vuotta aiemmin, mutta joista kumpaankaan ei saatu mitään aikaiseksi vaikka muuten koko asunto pintarempattiinkin. Ostajaehdokkaat antoivat sellaisen tarjouksen että minua alkoi suututtaa. Ei tehty edes vastatarjousta koska se jäi niin paljon alle pyydetyn. Alue on hyvin kysytty ja asunnot menevät kaupaksi alta aika yksikön. Helpon myynnin lisäksi haluttiin tietysti myös voittoa niin paljon kuin mahdollista. Perustelin miehelle miksi ne portaat pitää NYT maalata ja mentiin rautakauppaan ostamaan tykötarpeet.


Maaliksi valittiin Betolux akva, koska maalimyyjä vakuutti että on kestävää kuten "aito" betoluxikin.  En tiedä pitääkö paikkansa, kun netissä kaikki aina vannovat normi Betoluxin nimeen, mutta koska meillä ei kukaan muuttanut koko projektin ajaksi evakkoon, valinta oli pakollinen sillä Betoluxin hajua ei olisi kestänyt kukaan. Lisäksi tavan Betoluxin kuivumisaika on pidempi. Ollaan oltu valintaan tyytyväisiä. Betolux akva on mattapintainen ja hieman karkea, joka sopii portaisiin mainiosti ettei niistä tule liian liukkaat. Kestävyydestä en tietenkään osaa kahden kuukauden jälkeen varmasti sanoa mitään, mutta toistaiseksi ei ole tullut mitään kulumajälkiä. Betolux akva on pölykuiva 15 minuutissa, uudelleen maalauskuiva tunnissa ja käyttöönottokunnossa seuraavana päivänä. Lopullinen kovuusaste kahdessa viikossa.

Ensimmäisenä työpäivänä poistin maalin/lakanpoistoaineella ja kaapimella askelmista vanhat lakat. Toimi hyvin, mutta maski oli ihan pakollinen. Tuo tökötti on täyttä myrkkyä. Tein homman aamupäivällä, tehotuuletus ja illalla koti oli taas käyttökunnossa.

Seuraavana päivänä hioin kaiteet, pinnat ja tukipylväät hiomakoneella joka oli kytketty rakennusimuriin. Näitä en olisi saanut kaapimella kaavittua, joten en käyttänyt maalinpoistoa. Imurin ansiosta pöly ei levinnyt minnekään porrasalueelta. Imuroin pölyt kaikkialta huolella pörröisellä harjaspäällä ja pyyhin loput mikrokuituliinalla. Aloitin maalaamisen portaiden alapuolista ja tukipuista. Päivän päätteeksi maalasin jokatoisen askelman, niin että portaissa kulkeminen onnistui illalla ihan hyvin joka toiselle astumalla. 


Näkymä oli jo heti ihan eri näköinen.

Kolmantena päivänä maalasin sitten nuo maalaamatta jääneet jokatoiset ja kaiteet ensimmäiseen kertaan. Sitten portaiden alta ja tukipuut toiseen kertaan, joka riitti peitoksi aivan mainiosti. Mohairtelaa en voi tarpeeksi kiitellä, jälki on aivan uskomattoman tasainen ja peittää hyvin!
Samana päivänä maalasin vielä edellisen päivän jokatoiset toiseen kertaan kuten myös kaiteet. 

Neljännelle päivälle ei jäänyt kuin viimeiset askelmat toiseen kertaan ja pensselillä joidenkin pikkukohtien sutiminen jotka olivat jääneet huomaamatta.

Portaiden reunassa olevista urista otetut alkuperäiset kumistopparit hajosivat irrotuksessa eikä sitä myydä kaupassa vaan on porrasvalmistajien oma tuote (näin meille ainakin rautakaupoista kerrottiin). Päädyttiin leikkaamaan uriin rautakaupassa metritavarana myytävää villaista eteismattoa,  joka oli oiva valinta! Se on juuri oikean korkuista noihin uriin ja ihanan lämpimän tuntuinen jalan alla siihen astuessa vaikka noin kapea kaistale onkin.

Pojalla on rivien ja jonojen rakenteluvaihe. Näitä kertyy kaikki mahdollisiin ja mahdottomiin paikkoihin :)

Homma jakautui monelle päivälle, mutta niitä varsinaisia työtunteja ei loppujen lopuksi ihan kauheasti tullut. Työ oli mielekästä koska uudistuneen ilmeen näki saman tien ja mikään lopputulos ei olisi voinut olla pahempi kuin alkuperäinen... En ala valehtelemaan ja sano että se olisi ollut superhelppoa, vaan onhan se oikeasti aika työläs ja sisältää monta eri vaihetta. Mutta ei mahdoton - en minäkään ole ennen tätä suoria seiniä ja pieni huonekaluja kummempaa maalannut. Ollaan lopputulokseen ihan supertyytyväisiä ja minä tietenkin itsestäni ylpeä kun lähes koko projektin ihan itsekseni tein. Valon määrä koko asunnossa on lisääntynyt huimasti (toki keväälläkin on osansa asiaan ;D). Ei tässä harmita mikään muu kuin se, että miksi ihmeessä ei tehty tätä aiemmin!? 


Portaiden väri on helmenharmaa (värikoodi 0220). Hieman armollisempi pölyn kerääntyessä kuin puhtaan valkoinen, mutta silti selkeästi vaalea.

Viimeiseksi projektiksi maalattiin vielä porraskäytävän seinätkin. Portaiden helmenharmaa ja uusien seinien paperi (värikoodi F497) liitto on kerrrassaan täydellinen.
Tarinan opetus: jos suunnittelet portaiden maalausta, tee se vaikka nyt pääsiäispyhien aikaan äläkä lykkää sitä hamaan tulevaisuuteen. Muuten kaduttaa.

Niin ja asuntohan meni kaupaksi niille ensimmäisille, ja ainoille, 
katsojille molempia osapuolia tyydyttävään hintaan :)

48 kommenttia:

 1. No juu! Kyllä tuli muutosta ja kaunis on lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ero on kyllä aika hurja. Nuo vanhat portaat heijasti keltaisuuttaan seinällekin niin että koko tila näytti vähän keltaiselta. Kiitos!

   Poista
  2. Siis eikö seinän sävy muuttunut, onko tuo ero vain portaista johtuvaa??

   Poista
  3. Entinen oli maalarinvalkoista, uusi paperia. Eli ei se entinenkään kellertävää ollut vaan heijasti portaista. Tuossa kuvassa jossa on jokatoinen porras maalattu sen alkuperäisen seinän näkee jo ihan uudessa valossa.

   Poista
  4. Tosin on noissa kaikkein keltaisimmissa kuvissa valollakin osansa asiaan. :)

   Mutta keltaisen hohto varmistui tässä väliaikana ennenkuin kaiteiden takapuolet oli maalattu että kyllä se niiden keltaisuus seiniin heijastui.

   Poista
 2. Jopas onkin hyvännäköinen! :D

  Kröhöm, vähän niin kuin meillä, mutta meillä on valkoisena ja mustalla liukuesteteipillä.. Tosin meillä oli alku hiukan hankalampaa, kun jokaisella askelmalla oli muovimattoa, joka oli aika työlästä saada irti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Mä muistan kuinka sä jäit odottamaan mun porraspostausta silloin kun ei oltu vielä tähän edes muutettu ja vaan pohdin mitä remppaa on edessä. Täähän tuli nyt sit ihan liian myöhään - ei kauheesti yllätä... Hieno homma että tekin saitte sen onnistumaan, kyllä tää homma ehdottomasti kannattaa! Voin kuvitella miten kamalaa sen muovimaton irroittaminen on ollut, kun meilläkin melkein vaikein homma oli se kumiliukujen irti repiminen.

   Poista
 3. Näyttääpä hyvältä. Meidänkin pitäisi tehdä tämä kun kaksi vuotta on katseltu rumia mäntyportaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama kahden vuoden rajapyykki kuin meillä - sanoisin että hommiin vaan, olette taatusti tyytyväisiä jälkeenpäin :)

   Poista
 4. Kylläpä silmä lepää! Pitää tulla lukemaan tää postaus uudestaan joskus, kun on motivaation puutetta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no kiva jos tää voi toimia motivaattorina :) Kiitos!

   Poista
 5. Me maalautettiin meidän entisen kodin mäntyportaat valkoisiksi. Kun myimme asuntoa JOKAINEN asuntoa katsomassa käynyt ihasteli valkosia portaita. Olihan ne kauniit ja valoisat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se lisääntynyt valonmäärä tuossa porraskuilussa on maalauksen jälkeen ihan uskomaton. En ihmettele jos on ostajaehdokkat olleet innoissaan, kun aika harvassa rakennuttajan asunnoissa on loppupeleissä kovin kauniita rappusia...

   Poista
 6. Kylläpä ilme muuttui. Hyvä sinä, kun jaksoit :). Meillä muutokset tyssää usein laiskuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan syyhynhän se meilläkin tyssäsi kahdeksi vuodeksi. Aina välillä jaksaa ryhdistäytyä ;) Kiitos!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. En olisi ennen uskonut että ne mun inhoamat rappuset on joku päivä jotain jota jään melkein ikävöimään muuton jälkeen :) Kiitos!

   Poista
 8. Nää on niin ihanat! Hieno muutos alkuperäiseen! Kyllä uusien asukkaiden kelpaa niissä tallustella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalaatteko muuten Puistolassa myös Akvalla?

   Poista
  2. Onneksi uudetkin tykkäsivät ;) Muutos on oikeasti valtava, kyllä maali tekee ihmeitä. Kiitos!

   No itseasiassa sinne ostettiin sitä haisulia kun tarkoitus oli saada maali pintaan jo viime viikonloppuna. Jos ei nyt pääsiäisenä pääse sutimaan niin en tiiä mitä sen kanssa tehdään... Lattia pitäis vaan saada ensin asennettua että olis jotain mitä maalata. Jos teiltä joutaa joku päivä yks lattianapuasentaja / konsultti edes pariksi tunniksi niin oltais ikikiitollisia.

   Poista
 9. Upeat tuli!!
  Ja todella hyvä opetus tarinalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan, ei se jälkikäteen lämmitä jos liian kauan jahkailee ;) Kiitos!!

   Poista
 10. Todella hyvännäköiset portaat! Vaikka akrylaattimaalin kesto ei ihan samaa luokkaa alkydin kanssa olekkaan, suurin ongelma maalin kestämättömyydessä on yleensä telan tai siveltimen toisessa päässä! Kun pohjat tehdään huonosti tai ei ollenkaan, ei mikään maali pysy kauaa siistinä. Koska teit pohjat hyvin ja etenkin kun poistit askelmista liukkaan vanhan lakan pois, uskon että lopputulos on kestävä Akvallakin. Ja koska värikin on armollisempi, kuin valkoinen, ei lika näy harmaassa heti. Akvan ongelma vaaleaa sävyä käytettäessä on sen nopea likaantuminen, johtuen maalin aavistuksen karheasta pinnasta.
  Mutta hienot portaat tuli, saat kyllä onnitella itseäsi! Ei ole ihan helppo projekti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua vähän melkein jännitti että mitähän sanot, kun muistan että kirjoittelit joskus blogiisi ehdottomasti alkydi-betoluxin puolesta :) Nyt tulikin vielä parempi olo tästä valinnasta :) Kiitos Tuija!

   Poista
 11. Lähetin linkin tähän postiin oitis miehelle :)
  Mä haluun portaat äitienpäivälahjaksi. Piste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =)

   Toivottavasti toiveeseen tartutaan, olispa maailman paras lahja :)

   Poista
 12. Voi että. Kyllä tuli nätit ja kyllä kannatti tehdä! Ja niin paljon pienemmällä tuskalla (ja erityisesti ajalla) kuin meidän porrasproggis… Mun osa ilmeisesti vaan on tehdä kaikki aina vaikeimman kautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä tuntuu menevän niin että kun tehdään toisille niin kaikki menee putkeen, omien kanssa turataan. Eli Puistolassa tuntuu aina menevän kaikki vaikeimman kautta ja jokaikistä asiaa tehdään uudestaan ja uudestaan. Mutta nää portaat tuli tosiaan helposti kun olivat jo seuraavaa asukasta varten, kuten myös porrasseinien tasoitus...

   Poista
 13. Mä tiedän Petra, että sulla on just nyt ihan älytön kiire muutto- ja remppapuuhissa :)
  MUTTA. Jos jossain vaiheessa ehdit, niin laitatko tietoa / arvioita, että kuinka paljon maalia sulla kului näihin portaisiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun noin nätisti kysyit (ja ajoittui vielä lepotaukoon) ;D

   Ostin 2,7l pönikän ja se riitti mainiosti tuplamaalaukseen ja jäi vielä ylikin jos on myöhemmin tarvetta paikkailla.

   Poista
 14. No tulipa tosiaan kivat!! :) Harmaa voikin siis olla potentiaalinen vaihtoehto myös meille...
  Pelkään onko se sitten hölmön näköinen jos alakerran betonilattia ja yläkerran parketti ja sitten vielä portaat ovat hieman erivärisiä harmaita...? :/ Kääk, miten tämä valinta on niin vaikea!! Täytyisi päästä maalailemaan portaita niin voisi tilata kaidelasit! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Tuo on kyllä vaikeaa noiden harmaiden kanssa. Pari kuukautta sitten näin jossain lehdessä asunnon joka oli sisustettu pelkästään harmaan eri sävyillä ja se oli kyllä hieno. Mutta on siinä sitten tarkkaakin että ne vierekkäin asettuvat sävyt käyvät toisiinsa täydellisesti. Mun oli tarkoitus maalata täällä uudessa porraskäytävän seinät harmaalla, mutta kun pääsin yläaulaan johon laitettiin aiemmin jo harmaa tapetti, niin ei niitä sävyjä voinut kuvitella vierekkäin kun silloin huomasi miten toinen taittaa beigeen, vaikka yksinään on täysin harmaa. Jos ne on ne pikkuportaat, niin koemaalausta vaan ja sitten toista sävyä päälle jos ei natsaa :)

   Poista
 15. Hei,
  Remontoin vanhaa asuntoa ja portaiden kunnostus on menossa nyt juuri. Olisin itse asiassa kiinnostunut noista liukuesteistä :-) Minunkin portaissani on tuollaiset urat, joissa oli vanha kuminen liukueste ja siihen olen etsinut toista ratkaisua. Huopa oli minullakin mielessä, mutta kuinka paksua huopaa löysitte? Minulla urat ovat aika syvät, ehkä vajan sentin ja nuo huovat taitavat olla paljona ohuempia. Täytittekö uraan ensin jotankin vai kävikö huopa suoraan sellaisenaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo ura oli n. puolisen senttiä ja tuurilla mattokin oli juuri siihen sopivaa. Päästiin siis tosi helpolla. Voisiko alle ajatella vaikka sellaista ikkunan tiivistynauhaa tms, jos paksuutta tarvitsee lisää..? Me ei noita edes liimattu kiinni, mutta sen ne tarvitsee jos aikoo portaita imuroida, ettei lähde nauhat imun mukana karkuun :)

   Poista
 16. Siis uskomatonta, tuo voisi olla meidän tarina kaikkine "syineen" ja lapsineen, miksi ei olla vieläkään tehty omille mäntyportaillemme mitään. Muutosta asti olemme siitä myös haaveilleet. Toivottavasti meidänkin tarinan loppu päättyy tällaiseen lopputulokseen. Annoin teidän jutun luettavaksi miehellenikin, joka totesi, että tämän innoittamana voisi nyt lopulta päättää VIHDOIN VAAN TEHDÄ se porrasprojekti. Ei ollut vaikea myydä tuota innostusta, sillä tekemäsi lopputulos on todella upea! Kiitos inspiraatiosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, ihan mahtavaa jos saitte tästä sen viimeisen sykäyksen ryhtyä maalauspuuhiin! Nyt kun itse katsoin kuvat uudestaan, en voi muuta sanoa, kuin että edelleenkin harmittaa ettei tehty tätä aiemmin ja saatu myös itse asua noiden ihanien vaaleiden portaiden kanssa! Mun muistiin on niin tiiviisti piirtyneet nuo kellastuneet männyt, että en edes muistanut miten kauniit noista todella maalauksen myötä tuli. Kerrohan sitten miten onnistui :)

   Poista
 17. Hei. Iso kiitos ohjeista. Meillä on sama tilanne paitsi että noita mäntyportaita olen joutunut katsomaan 5 vuotta....:) juuri asuntoa katsoessa ensimmäisenä ajattelin että nuo pitää äkkiä maalata mutta se on vaan jäänyt ja jäänyt... Nyt mietittiin asunnon vaihtoa, ja myyntiä ajatellen ne on PAKKO maalata. Jos siis nyt viimeistään saisi aikaiseksi, kaikki vaan varottelee että se on niiin kova työ.. Mutta ihmeen helpolta sait sen kuulostamaan. Iso kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tekin alatte maalauspuuhiin vasta poismuuton korvilla. Voin sanoa, että sen jälkeen portaita tulee ikävä!, vaikka uuden asunnon raput olis kuinka hienot :) Vähän mua nauratti tuo "ihmeen helpolta sait sen kuulostamaan"... No mutta, oikeasti homma ei ollut paha sen jälkeen kun sen päätti aloittaa. Asian miettiminen on se pahin vaihe. Tsemppiä projektiin! (Ja kerro toki miten sujui, jos muistat :))

   Poista
 18. Tästä innostuneena maalaushommat alkavat Hiihtolomalla. Paljonkos maalia ja lakanpostoainetta kului ?

  VastaaPoista
 19. Mahtava muutos! Saadaan uuden talon avaimet torstaina ja mäntyportaiden maalausurakasta alkaa meidän pintaremontti. Tämä postaus kyllä sai päälle aivan uuden innostuksen! :) Eli lakanpoistin ja kaavin taitaa olla ensimmäinen vaihe ja hionta toinen. Sitten vain mohairtelalla betoluxia pintaan? :)

  VastaaPoista
 20. Hyviä vinkkejä! Omat portaat ovat valmiina toivottavasti huomenna. Muutama lisävinkki:
  1. Poista kaikki lakanpoistoaine käsittelyn jälkeen - siihen ei oikein maali tartu kuivanakaan ja se näyttää ei niin siistiltä. Tässäkin tärpätti kama on parempaa ja nopeammin maalattavissa.
  2. Vesiohenteisen ja normaalin maalin ero on siinä, että normaali maali leviää paremmin ja ei valu.
  3. Syvät liukuesteurat voi heti täyttää - ensin Tikkurilan Presto LG (kuivuessan painuu ja kutistuu) ja päälle esim. Presto LF
  4. Uudet liukuesteet: sekoita maaliin liukuestehiekkaa ja maalaa liukuesteet valmiille portaille
  5. Portaista kannattaa poistaa lakka ja kosketeltavat pinnat kannattaa hioa kunnolla, muilta osin riittää pinnan rikkominen.
  6. Lopullisen kiillotuksen sinne missä sitä tarvitaan, voi tehdä 1000 vesihiomapaperilla (älä unohda vettä :-) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irrotetaanko kaiteiden pystypuut ennen maalausta? Mulla ne on niin tiukassa ettei lähde räjäyttämälläkään vanhat ruuvit auki....

   Poista
 21. Tikkurilan helmenharmaa sävy ei ole enän virallisesti valikoimassa. Bauhausista sain silti tätä sävyä kyselemällä. sävyliyskoja ei ole myöskään nähtävillä.
  Mutta kiva sävy tämä on! Maalasin portaiden seinänkaiteet. Vielä olisi pystykaiteet maalaamatta.

  VastaaPoista