sunnuntai 14. syyskuuta 2014

KOTIPIHAN VIINIRYPÄLEETAikoinaan ihmettelin kun anopilla kasvoi viinirypäleitä takapihalla. Miten on mahdollista, Suomessa!? Nyt ne kasvavat meidän takapihalla. Ja oikein hyvin viihtyvätkin. Tämä vuosi on ollut erityisen suosiollinen, oksat suorastaan notkuvat rypäleistä! Vielä maistuivat vähän kirpeiltä, kypsykööt edelleen. Sainpahan ainakin viikon lisäaikaa miettiä mitä niistä tekisi. Ideoita? :)

28 kommenttia:

 1. Vautsi! Mä olen naapurin pihalla kasvavaa komeaa köynnöstä usein katsellut ihaillen, ja vähän harmitellenkin etten tajunnut omaan pihaan aikanaan laittaa. Meillä siis kaikki potentiaaliset köynnöksenpaikat on jo varattu. Mutta onneksi pääsee tekemään pian uutta pihaa, löytyisiköhän sieltä paikka tuolle! Taitaa vaatia valoa ainakin jonkun verran?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, sähän pääset aika valitsemaan kokonaan uudet kasvit :) Mä olisin ite aatellut, että nää vaatii ehdottomasti eteläpihan, mutta nämä on länsipihalla ja tosiaan talon takana. Aurinko alkaa kesällä paistaa ehkä kahden aikaan ja siitä sitten laskuun asti. Tosi suojaisa paikka kyllä.

   Poista
 2. Oho. Enpä oo kuulut, että Suomessa kasvaisi. Mahtavaa :))

  VastaaPoista
 3. Meidän vanhemmilla kasvaa kanssa viinirypäleitä pihassa ja tää vuos on ollu niille tosi otollinen. Mä lupasin tehdä äidilleni niistä mehua. Varmaan raportoin jälkikäteen blogissa, että kummosta tuli ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäpäs tuun sitten kurkkimaan millaista mehua tuli :) Mäkin olen joku vuosi keitellyt mehua ja toisena jotain marmelaadia, mut meidän kulutus on niiden suhteen tosi huono, vaikka tosi hyvää olikin.

   Poista
 4. Wau, mikä sato! Kuinka vanha tuo köynnös on? Itse istutin vuosi sitten keväällä pergolan reunalle vihreärypäleisen lajikkeen, jonka luulin jo keväällä kuolleen. Leikkasinkin jo kuolleen näköisiä oksia, kunnes huomasinkin, että solunestettä valuu niistä edelleen ihan mukavasti. Luulin antaneeni sille viimeisen kuoliniskun, mutta hyvinpä tuo tänä kesänä röyhähti kasvuun. Satoa tosin saa vielä odotella todennäköisesti pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vähän arvauspohjalta ja miehen muistin mukaan, mutta ehkä joku 15-16 vuotta vanha..? Eli melkoisen iäkäs jo. Alkuvuosina sato oli kuulemma heikko ja rypäleet kirpeitä, mutta on tästä jo monta vuotta vähintään kohtuu hyvä sato tullut :)

   Poista
 5. Ooh, että oikein viinirypäleitä! Vautsi. Heti tuli mieleen, voi olispa meilläkin :) :)

  VastaaPoista
 6. Siis vau ! Viinirypäleitä olen itsekkin joskus haaveillut kasvattavani, mutta en tiedä kasvaisiko nuo sitten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi hyvinkin kasvaa, kun kerta täälläkin! :)

   Poista
 7. Uutta minulle, että ovat tehneet hedelmiä suomessa. Aika vau.
  Viiniä ? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin tää tuntuu viihtyvän, ehkä kukaan ei ole muistanut kertoa sille asuinmaata ;) Sehän se oliskin kun sais viinit, mut siihen ehkä tarttis vielä enemmän kasvustoa, että tynnyreiden, hiivojen yms osto kannattais. En kyl tiiä, pitää perehtyä ; D

   Poista
 8. W a u t s i!! No tietty viiniä. Puistolan panimo. (Vaikka viiniä ei vissiin edes valmisteta Panimoravintola. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tietty! Olishan se huisia. Ja sul olis jo huippunimikin - ehkä ihan sen takia pitää koittaa. Vähintäänkin käyttää mehut jos ei muuta ;)

   Poista
 9. Työkaveri kertoi viime syksynä korjaavansa viinirypälesatoa enkä ollut ikinä kuullut kenenkään kasvattavan Suomessa. Ja nyt teilläkin! Kasvaisikohan meilläkin? Ollaan kyllä se ehkä-kriittinen 50km pohjoiseen sekä teistä että työkaverista lukien, joten ehkä tyydyn luumupuihin.

  Rypäleet tynnyriin ja lapset viininpolkijoiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisi tosi suojaisa paikka niin mikä ettei. Tuskin se 50km enää tässä kohtaa tuntuu ;)

   Hah, joo, sit pitäis varmaan tehdä vähän mehuakin ;)

   Poista
 10. Mun äitin luona kasvaa kans rypäleitä. Ovat niiiiin hyviä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään näitä sieltä täältä löytyy. Ehkäpä joku vuosi ovat yhtä normi kuin omenapuut :)
   Nämä on olleet tosi hyvä aiempina vuosina. Nyt ovat vielä aika kirpeitä, toivottavasti lämpöä riittää vielä makua lisäämään!

   Poista
 11. Onpa ihanan näköisiä rypäleitä :) Huomasin puutarhakuviasi katsellessa, että monta samaa kasvia on myös itsellä ensi kevään toivelistalla. Valitettavasti tänä kesänä ei vielä pihahommiin ehditty mukaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vuosi on ollut upea rypäleiden suhteen! Nyt ne on vikonloppuna varmaan pakko kaikki poimia, ennrnkuin pakkaset iskee, brrr... Mulla on nuo muutamat suosikkikasvit, mitä haluaisin vielä paremmin esille. Jonkinlaista pihasuunnitelmaa pitäisi niiden ympärille kehitellä: )

   Poista
 12. Sis tuo on kyllä huikeaa! En olis heti itsekään ajatellut, että niitä voi pihalla noin vain kasvatella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten instassa on näkynyt, tänään on kerätty satoa. On ne kyllä ihania 😊

   Poista