perjantai 5. helmikuuta 2016

PIENEN KEITTIÖN SÄILYTYSHAASTEET

Meidän keittiö valmistui reilu kolmisen vuotta sitten. Kun keittiötä suunniteltiin oli itsestään selvää, että ostetaan se Ikeasta. Ystävillä oli siitä hyviä kokemuksia, sieltä löytyi mieluisin ovimalli ja nuo yhdistettynä sopivaan hintaan, muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ollut. Meidän keittiö on niitä viimeisiä FAKTUM-keittiöitä, pian sen jälkeen tuli markkinoille nykyinen METOD. Keittiötä olen blogiin kuvannut useammankin kerran, mutta kertaakaan ei ole kurkistettu ovien taakse, vaikka loppupeleissä laatikoiden, kaappien ja keittiötasojen toiminnallisuushan se keittiön "hyvyyden" aikalailla määrittää vai mitä? Pieni varoitus ensimmäiseen kuvasarjaan, siinä on sitä todellisuutta ilman kaappien karsintaa tai järjestelyä...

Pääsin tekemään IKEAn kanssa yhteistyötä ja pohtimaan oikein kunnolla miten tästä meidän pienestä keittiöstä saisi parhaiten kaiken hyödyn irti. IKEAn sivuilta löytyykin inspiraatiota ja oivalluksia, joita tekee mieli toteuttaa kotona, sekä käytännöllisyyden, että ulkonäön perusteella. Muuten olen ollutkin meidän keittiöön ihan todella tyytyväinen, mutta kuten yllä näkyy, säilytysratkaisuja voisi vielä optimoida kaiken hyödyn irtiottamiseksi.

Arjessa minua häiritsee meidän keittiössä eniten se, että tasoille kertyy liikaa tavaraa. Koska kaappitila on todella rajallinen 4-henkisen perheen tarpeisiin, meillä on jos jonkinmoista purnukkaa myös tuossa pöytätasoilla. Olen jo pidemmän aikaa miettinyt voisiko osan jutuista nostaa seinälle ja nyt ihastuin uudehkoon RIMFORSA-sarjaan niin, että aion tämän haaveen toteuttaakin.  Kun lasipurkit, leikkuulaudat ja tiskiainepurtilot nostaa seinille, jää pöytätilaa vapaaksi ihan eri tavalla kuin nykytilanteessa. Ja bonuksena keittiön valkoisuuteen saa vielä vähän puuta pehmentämään yleisilmettä.

Tein jo jonkin aikaa sitten kuivaelintarvikkeiden siirron yläkaapista alalaatikostoon. En yhtään ihmettele miksi nykykeittiöissä suositaan laatikoita. Tuon vasemman puoleisen yläkaapin koko sisältö yhtä hyllyä lukuunottamatta, mahtui oikeanpuoleisen alalaatikoston yhteen (!) laatikkoon.  Ja voi että miten käytettävyys parantui jo siinä! Muutos jäi kuitenkin osittain kesken ja olen haaveillut laatikoihin säilytyspurkkeja ja tilanjakajia, niin että kaikki löytyisi kutakuinkin yhdellä silmäyksellä, eikä nuo pussien sisällöt valuisi pitkin laatikon pohjaa, jos ne sattuu vähän huolimattomasti laatikkoon palauttamaan. Nyt ylähyllykin on taas rönsyillyt pahasti pikkupurkkien kanssa, ja suorastaan huutaa laatikoita järjestyksen ylläpitämiseksi. Myös meidän aterinlaatikot, keittiövälinelaatikot ja jätteidenlajitteluosasto kaipaavat uudistusta. Ja maustelaatikko. Ja kattilakaappi. Tuntuu, että kaikki vyöryy yli ja on koko ajan sikin sokin. Ohessa IKEAn sivuilta poimittuja inspiraatiokuvia siitä, miten nämä voisi esimerkiksi ratkaista. 


Pääsin yhteistyön myötä valitsemaan meille arkea helpottavia IKEAn irtotavaroita keittiöön, joten pääsette vielä toisenkin kerran kurkkimaan meidän kaappeihin kunhan kaikki on kunnossa.

Yhteistyössä: IKEA

8 kommenttia:

 1. Mä niin tykkään teiän keittiöstä! Meillähän on myös Ikean keittiö, joka on edelleen viiden vuoden jälkeen mieluinen. Parasta on se, että astianpesukonetta tyhjentäessä lähes jokaisen tavaran voi laittaa paikoilleen ottamalla toisella jalalla vain yhden tukiaskeleen ;) bonusta siitä, että ruokaa laittaessa tarvittavat tavarat ovat just siinä hellan viereisessä kaapissa ja laatikoissa.

  Meillä suurin osa kuiva-aineista on laatikoissa ja se on kyllä ollut hyvä juttu. Laatikoista löytyy myös kattilat, paistinpannut, aterimet, lautaset, nauhat, lastat yms, leivinpaperit, pannulaput yms. Myös miehen itse rakentama sisältö liesituulettimen yläkaappiin on toimiva, sillä kaapista osa on maustehyllyä ja osa varattu muropaketeille yms. korkeille pakkauksille.

  Keittiöön jätettiin muutama yläkaappi laittamatta ja sillä hyllyllä on lasipurkeissa murot, sipulit yms ja viinipullot. Roskiskaappiin mahtui astia paperinkeräykseen meneville ja Ikean mallissa oli näppärästi kantokahvatkin mukana.

  Muutaman asian tekisin kuitenkin toisin, jos nyt tekisin keittiötä. Ottaisin vetimettömät kaapinovet. Ostaisin integroidun mikron. Ja yhden kulmakaapin saranat siirtäisin toiselle laidalle. Mutta muuten voisin pitää entisellään :D

  Ps. Tuo teilläkin tuolla yläkaapissa oleva Ikean valkoinen keittiöosastolla myytävä muoviastia on superkätevä. Meillä on niitä monessa eri koossa ja käyttötarkoituksessa.

  PPS. Ostin Ikean keittiöosastolta mustat isot astiat, jotka on kaiketi tarkoitettu tiskaukseen/huuhteluun. On superkätevät vesileikkiastiat lapsille saunaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, mikä ihana kommentti! Tuli ihan Tätä päivää ajat mieleen ;) Kiitos!

   Kuulostaa varsin täydelliseltä tuo tiskikoneen tyhjennys optimointi ja muutenkin koko teidän keittiö! Saataiskohan mekin paperinkeräyslehdet mahtumaan tuonne kaappiin, hmm, epäilen, mut pakko kokeilla, olis unelma! Ja siis nuo saunaleikkiastiat - menee toteutukseen =)

   Pienestä muoviastiasta samaa mieltä. Meilläkin niitä on ollut jo valmiiksi keittiössä ja lastenhuoneessa, nyt voi määrää vielä vähän lisätä.

   Poista
 2. Kaunis keittiö teillä. Ja, kaapit sekä tasot näyttävät siltä, että teillä eletään ja laitetaan ruokaa. Eli, normaalilta lapsiperheen kodilta. Kiva kun rohkenit näyttää keittiötäsi ja kaappejasi. Suoraan kuin meidän keittiöstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin se on, että elämisen jäljet näkyy ja niin saa näkyäkin. Mut jos tässä saa vielä noita kaappien sisuksia optimoitua, niin ei yhtään haittaa, että homma vähän siistiytyy :)

   Poista
 3. Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä on tiedossa! Hauska muuten tuo yksi ideakuva jossa on keltaiset yläkaapit ja valkoiset alakaapit. Meidän kodinhoitohuone on just tuollainen, sitä ei oo tainut vaan blogissa näkyä (koska pöydät aina täynnä viikkaamatonta ja viikattua pyykkiä matkalla johonkin) :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tuolla vähän järjesteltiin, ja ai että miten tykkään uudesta seinäsäilytyksestä! Vielä pitää vähän viilata, mutta kuvia tulossa :)
   Ai teillä on vedetty rohkeasti keltaista kaappeihin, ihanaa! Laitapa kuvia blogiin, saahan siellä kodarissa pyykkipinoja ollakin!

   Poista
 4. Hyviä ideoita! Innolla odotan milta uusi järjestys näyttää! Itse kaipaisin juurikin lisää laatikkotilaa ja yläkaapit suurilta osin pois, kun niistä ne ylimmät hyllyt jää tosi vähälle käytölle, kun jakkara pitäisi olla koko ajan siinä ulottuvilla ;). Minä ihastelen aina noita Ikean aterinlaatikoita ym., mutta ne ei vaan sovi meidän Puustelin keittiöön. Ihan valmis olisin pistämään kokonaan uusiksi Ikean kalusteilla, kunhan vain löytyisi joku maksamaan tuo lysti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tavarat paikoillaan, ja kyllä tuntuu hyvältä. Kuvia seuraa hyvin pian :) Nuo yläkaapit on tosi vaikeat. Seinällä on sitä säilytystilaa, mutta eihän sieltä tosiaan ilman jakkaraa mitään saa. Pitäisi muistaa kaivella nurkkia säännöllisin väliajoin, ettei ihan kaikki unohdu sinne. Ei mahtunut meilläkään aterinlaatikko sellaisenaan tähän vanhaan Ikean keittiöön, mutta pienellä tuunauksella meni sinne sievästi ;)

   Poista